Terug naar blogoverzicht

Coronavirus en zelfmanagement (deel 3.)

Coronavirus en zelfmanagement (deel 3.)

Vanwege het aanhoudende Coronavirus en dat wij een contactberoep uitoefenen is onze medisch pedicure praktijk tot en met 20 mei 2020 (verlengd) gesloten. Alle reeds gemaakte afspraken vóór 20 mei 2020 komen daardoor weer te vervallen. Afspraken die al ná 20 mei staan ingepland gaan zonder (nieuw) tegenbericht gewoon door. Voor spoedgevallen verwijzen wij u graag door naar uw huisarts of de podotherapeut.

Aanvullend en informatief willen wij u ook via deze blog met een aantal tips helpen uw voeten toch in (optimale) conditie te houden. Op onze website staan in de footer (voettekst) de algemene voettips. Op deze manier kunnen wij u dus ook op afstand adviseren.

Droge huid, eelt en kloven

Eelt vormt zich door druk en wrijving; bijvoorbeeld door te strakke schoenen. Een droge huid kan ontstaan door te veel, te lang, te heet douchen en gebruik van zeep. Als de droge harde laag van eelt scheurt doordat er druk op komt en deze niet meer beweegt ontstaan er kloven. Zorg goed voor je huid en probeer eelt en kloven te voorkomen door dagelijks je voeten in te crèmes met een crème die ureum bevat (bijvoorbeeld demoleen van HFL) en draag comfortabele passende schoenen. Let er ook op dat er niet te dunne zolen onder zitten. Als het mooie weer er weer aan komt en je wilt slippers dragen zorg dan ook voor een goede pasvorm; loop niet op de rand van slippers! Eelt kun je verwijderen met een voetenrasp/vijl verkrijgbaar bij de drogist, je kunt ook je voeten scrubben met bijvoorbeeld zout of suiker vermengd met een olie. Met een scrub verwijder je de dode huidcellen en kun je de ‘aangroei’ van eelt wat vertragen. Ook zorgt scrubben ervoor dat de crème beter intrekt en beter zijn werk kan doen.

Likdoorns

Likdoorns zijn verdikte eeltplekken van de huid die ontstaan door druk en wrijving. Wij omschrijven een likdoorn vaak als: “een punaise van eelt met de punt in de huid”. Er bestaan harde likdoorns; vaak op een teen of onder de bal van de voet of hiel, en zachte likdoorns vaak tussen 2 tenen. Beide worden meestal veroorzaakt door niet goed passend schoeisel of door standsafwijkingen. Ter voorkoming van likdoorns is het dus zaak goed schoeisel te dragen. Mocht er al een likdoorn aanwezig zijn, dan de druk op de likdoorn verminderen door ten eerste het aanpassen van het schoeisel en ten tweede door bijvoorbeeld een likdoornringetje (wel een ringetje zonder eeltverweker!).

Ingroeiende teennagel

Bij een ingroeiende teennagel groeit vaak een puntje van de nagel in het omliggende nagelbed of nagelwal. Meestal gebeurt dit aan de grote teen. De teen is dan pijnlijk rood gezwollen en druk, bijvoorbeeld door lopen, verergert de klachten. De oorzaken zijn vaak: grote druk op de teen door te kleine knellende schoenen, het rondknippen van de nagels in plaats van recht, en het te kort afknippen van de nagels. Mocht er een ingroeiende nagel ontstaan dan is het eerste advies, spoelen onder een lauwwarme douchekop en de nagelomgeving indruppelen met sterilon. Daarnaast moet zo snel mogelijk de nagelpunt verwijderd worden zodat de druk afneemt en daardoor de kans op ontstekingen. Daarnaast kunt u met een tape (leukoplast) de nagelwal aan de ingroeiende zijde omlaag tapen, tijdelijk goede slippers dragen in plaats van dichte schoenen.

Shellac verwijderen

Shellac dient te worden verwijderd door te vijlen en niet te knippen!

Wij hopen u met deze tips en de algemene tips in de footer van onze website u een bijdrage hebben kunnen leveren in het in stand houden van een goede conditie van uw voeten tijdens deze buitengewoon vervelende Coronacrisis. Kort ná 28 april 2020 zullen wij u nader informeren middels blog 'Voorwaarden opening praktijk / deel 4'. Wij gaan er van uit dat de praktijk van overheidswege uit en in samenspraak met het RIVM iets eerder dan 20 mei 2020 onder zeer stricte voorwaarden open mag, en dat de eerste voetbehandelingen weer uitgevoerd mogen gaan worden.

Zoals eerder aangegeven: bij spoedgevallen dient u in contact te treden met uw huisarts of de podotherapeut. Ons medisch pedicureteam Ria en Samantha wensen u veel sterkte in deze wereld van afstand houden. Wij hopen u (kort) na 20 mei 2020 weer te mogen begroeten en te behandelen zowel ambulant als in onze praktijk.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews