Ingroeiende- en ingegroeide teennagel

Er is een verschil tussen een ingroeiende en een reeds ingegroeide teennagel. Bij een ingroeiende teennagel (pseudo unguis incarnatus) drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen ontsteking aanwezig. Bij een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) groeit het puntje van de nagel in het nagelbed.

Uitleg verschil ingroeiende- en ingegroeide teennagel

Vaak wordt er alleen gesproken over een ingegroeide teennagel. Terwijl in veel gevallen sprake is van een ingroeiende teennagel. Oftewel, een nagel die nog bezig is met de huid in te groeien.

Als een nagel nog aan het ingroeien is, drukt de zijkant van de nagel in de omliggende huid. Wat voor huidafwijkingen, gevoeligheid en pijn kan zorgen. De nagelwal is nog intact en er is geen sprake van ontsteking.
Als een nagel al ingegroeid is, drukt niet de zijkant van de nagel in de omliggende huid, maar het puntje van de nagel. Hierdoor ontstaat er een verwonding aan de omliggende huid en zo ook een ontstekingsreactie.

Verschillende stadia van een ingegroeide teennagel

Een nagel gaat verschillende fases door, voordat het daadwerkelijk een ingegroeide nagel is. Afhankelijk in welk stadium/fase de nagel in kwestie zich bevindt, kunt u bij de medisch pedicure of uw huisarts terecht.

 • Stadium 1 (ingroeiende nagel)
  De huid rondom de teennagel (nagelwal) en de nagelriemen zijn rood en gezwollen. Als je op de nagel drukt is dit gevoelig, maar niet heel pijnlijk. Het gaat hierbij nog niet om een ingegroeide teennagel, maar om een ingroeiende teennagel.
  Behandeling/ consult kan bij de medisch pedicure plaatsvinden.
 • Stadium 2 (ingegroeide nagel)
  De huid rondom de nagel is ook weer rood en gezwollen. Daarnaast is te zien dat de nagel relatief diep de huid ingroeit, waardoor er een ontstoken teen ontstaat vanwege de ingegroeide teennagel. Als je dan op de nagel drukt is dit pijnlijk. Er is nu sprake van een ingegroeide teennagel
  Behandeling/consult dient bij de huisarts plaats te vinden.
 • Stadium 3 (ingegroeide nagel)
  De huid rondom de nagel is rood, gezwollen en pijnlijk als je erop drukt. Ook is de teen ontstoken vanwege de ingegroeide nagel, waarbij er pus uit de huid komt. Daarnaast voelt de ingegroeide teennagel warm, beurs, pijnlijk en kloppend aan. Ook lopen en dragen van schoenen kan zeer doen. Conclusie dien dan gesteld kan worden is een ontstoken ingegroeide teennagel.
  Behandeling/consult dient bij de huisarts plaats te vinden.

Oorzaak ingegroeide teennagel

Hoe een ingegroeide teennagel ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Wel is inmiddels bekend dat er allerlei uitlokkende factoren zijn die een ingegroeide teennagel kunnen veroorzaken. Zo kan een ingegroeide teennagel ontstaan als de nagels te kort worden afgeknipt of niet recht. De nagel groeit zo makkelijker de verkeerde kant op. Bijvoorbeeld de omliggende huid in.
Hetzelfde geldt voor een kromgroeiende nagel. Ook dan groeit de nagel sneller de huid in met een ingegroeide nagel tot gevolg. Daarnaast zie je dat een ingegroeide teennagel vaak veroorzaakt wordt door het dragen van te krappe schoenen. Hierdoor komt er veel druk op de teennagel te staan, waardoor de teennagel krommer groeit.
Maar bijvoorbeeld ook als je jouw teen stoot. De nagel krijgt dan een harde klap, waardoor het krommer gaat staan en de huid in groeit. Verder vergroot veel transpireren aan de voeten ook het risico op een ingroeiende teennagel.
Wat opvalt is dat een ingroeiende teennagel vaker voorkomt bij jongvolwassenen. Mogelijk, omdat op deze leeftijd meer de voorkeur wordt gegeven aan mooi zittende schoenen dan aan lekker zittende schoenen.

Hoe kunt u ingroeiende nagels voorkomen

Het voorkomen van een ingroeiende- resp. ingegroeide teennagel is beter dan genezen.

 • Knip je teennagels nooit rond af, maar recht. Als een soort ‘blok nagels’. Niet zo mooi, maar wel praktisch!
 • Knip je teennagels niet te kort af, zorg ervoor dat de teennagel iets boven je teen uitsteekt
 • Scheur je nagels nooit af
 • Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in de breedte als in de hoogte dienen de tenen zoveel mogelijk drukvrij te zijn

Probeer niet zelf langdurig een ingroeiende nagel te behandelen. Wij, als medisch pedicure, hebben daartoe de benodigde instrumenten en medicamenten en kunnen ervoor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kunnen wij ervoor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. Verder zijn de nodige technieken voorhanden om herhaling van ingroeien te voorkomen.

Hoewel het voorkomen van een ingegroeide teennagel mogelijk is, is het niet altijd haalbaar. Het is daarom cruciaal om er zo vroeg mogelijk met een bezoek aan de medisch pedicure bij te zijn na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit voorkomt een ingegroeide nagel met gepaard gaande pijnlijke ontstekingen tot gevolg.

Pedicure afspraak maken
Of bel
010 262 03 57

Voordelen

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Maak een afspraak

Wat andere cliënten zeggen

4.5

Pin-betalingen mogelijk maken? Ik zou in de e-mail die u stuurde over o.a. het klanttevredenheidsonderzoek de link naar dat onderzoek in de e-mail hebben gezet. Scheelt nogal wat zoeken.

- Anoniem

 

Bekijk alle reviews
Bekijk en schrijf reviews