Terug naar blogoverzicht

Argan olie .. het  'Marokkaanse goud' (1)

Argan olie .. het  'Marokkaanse goud' (1)

Argan olie is een bijzondere, zeldzame olie die de afgelopen jaren steeds populairder wordt buiten Marokko, het land waar de Argan olie vandaan komt. Tot bijna 15 jaar geleden wist bijna niemand van het bestaan van dit wonderbaarlijke goedje, terwijl Berbervrouwen rondom de Argan boomgaarden het 'Marokkaanse goud' al vele eeuwen gebruiken.

Sinds kort kunt u dit artikel ook in onze praktijk kopen.

In deze Blog zal het gaan over de huidverzorging, maar er zullen nog 2 Blogs volgen waarbij wij meerdere opmerkelijke toepassingen zullen noemen waarbij Argan olie gebruikt kan worden.

Wat is Argan olie?

Argan olie is een zeldzame olie welke wordt gewonnen uit de vruchten van de Arganboom, ook wel bekend als de Argania Spinosa. Pure Argan olie is één van de zeldzaamste oliën in de wereld en wordt geprezen om haar rijke concentratie aan vitamines en mineralen.

Waar komt Argan olie vandaan

Vroeger kwam de Argania Spinosa voor door heel Noord-Afrika, maar de Arganboom is tegenwoordig alleen nog maar te vinden in het zuid-westen van Marokko. De schaarse bomen en de winning van Argan olie zijn beschermd door UNESCO en lokale instanties. Vandaag de dag bestaat er een ecosysteem die ervoor zorgt dat de Arganbomen beschermt kunnen groeien en gezonde vruchten kunnen afgeven. De Arganbomen verschaffen werk aan Berbervrouwen die uit de pitten van de vruchten Argan olie persen en verkopen. Alle Argan olie wordt geproduceerd door lokale coöperaties die uitsluitend werken met Berbervrouwen.

Hoe wordt Argan olie gemaakt

De Arganboom produceert amandelvormige vruchten die de kostbare olie bevatten. Argan olie wordt koud geperst uit de pitten van de vruchten van de Arganboom. Vroeger werd dit met behulp van stenen gedaan, tegenwoordig bestaan hiervoor koud persmachines.

Wat zijn de voordelen en wat zit er in de Argan olie

Argan olie bevat een hoog gehalte aan Vitamine-E en krachtige antioxidanten die belangrijk zijn voor een gezonde huid en nagels (en haar). Argan olie bestaat voor ongeveer 43 % uit olie- en meervoudig onverzadigde vetzuren en 40 % uit linolzuur, welke beide bijdragen aan de herstellende en hydraterende eigenschappen van Argan olie en is een intense moisturizer (=vochtinbrenger!) die je huid soepeler en zachter zullen doen aanvoelen. Daarnaast beschermt Argan olie de huid tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zorgen voor een versnelde huidveroudering en welke de huid grauw en vaal maken.

Hoe Argan olie toe te passen

Gebruik de olie zowel op je lichaam als op je gezicht. Smeer je gezicht dagelijks in na het douchen als je huid nog enigszins vochtig is. Je poriën zijn dan nog open en dit geeft Argan olie de kans om goed in te trekken voor een zo effectief mogelijke huidverzorging.

Zijn er verschillen in kwaliteit

Zeker, er zijn verschillen in de kwaliteit van de Argan olie. De kwaliteit van Argan olie kan met verschillende oorzaken samenhangen. De kwaliteit van de noten die worden geraapt en worden gebruikt om Argan olie te maken. Net als bij andere bomen die vruchten afgeven, zijn niet alle vruchten van even goede kwaliteit. Er moet dus een strenge selectie worden gemaakt, welke Argan vruchten gebruikt zullen worden voor de productie van de Argan olie. Daarnaast is het belangrijk dat de olie koudgeperst wordt. Argan olie welke is geproduceerd met behulp van hitte is van een stuk mindere kwaliteit, maar wel goedkoper. Het produceren van Argan olie is ontzettend tijdrovend en daarom ook kostbaar. Het najagen van winst zorgt ervoor dat sommige producenten Argan olie vermengen met bijvoorbeeld olijf olie. De Argan olie welke wij in de praktijk verkopen is 100% PUUR en biologisch. De producent van de door ons gebruikte Argan olie is ECOCERT gekeurd.

Let op dat u GEEN Argan olie koopt met flinke korting of akties met '3 halen / 2 betalen'! Deze oliën zijn aangelengd en absoluut niet de oliën met de werkzame stoffen welke wij in deze artikelen beogen. U moet ervan uitgaan een Argan olie aan te kunnen schaffen per 100ml voor ca. €. 30,00.

Waarom is Argan olie zo duur

Het openen van de Argannoten wordt vandaag de dag nog steeds handmatig gedaan door Berbervrouwen in Marokko. Dit is een tijdrovende klus. Je hebt tientallen kilo's Argannoten nodig om 1 liter Argan olie te persen. Vandaar dat 100% pure Argan olie niet goedkoop is. Wordt het wel goedkoop aangeboden, dan zal het geen pure Argan olie zijn, maar aangelengd.

Welke kleur heeft Argan olie

Argan olie heeft van nature een gelige kleur

Welke geur heeft Argan olie

Argan olie heeft van nature een nootachtige geur. Als je Argan olie hebt gekocht en deze is reukloos, dan is de olie of niet koudgeperst of vermengd met een andere olie.

- Pedicural Voetzorg verkoopt uitsluitend 100% pure Argan olie!! -

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews