Terug naar blogoverzicht

Bloedsuikerwaarde tabel (Diabetes deel 3.)

Bloedsuikerwaarde tabel (Diabetes deel 3.)

Met een bloedsuikerwaarde tabel kunt u zien of het goed gesteld is met uw bloedsuikerspiegel. De tabel wordt onderverdeeld in 3 waarden, met een bijbehorend getal dat de bloedsuikerspiegel vertegenwoordigd. U kunt een goede bloedsuikerwaarde hebben, een te lage- of een te hoge waarde hebben. Hoe deze bloedsuikerwaarden tabel werkt, hoe u uw eigen bloedsuikerwaarde test en hoe u de testresultaten moet interpreteren leest u hierna.

Wat is de bloedsuikerwaarde ook alweer precies?

De bloedsuikerwaarde drukt het getal glucose in uw bloed aan. Door het eten van koolhydraten wordt glucose (bloedsuiker) aangemaakt. Deze glucose belandt in uw bloedbaan en wordt getransporteerd naar uw hersenen, organen en spieren. Deze hebben glucose nodig om te functioneren. Glucose wordt opgenomen door insuline. Uw lichaam regelt deze huishouding zelf. Gelukkig gaat dit bij de meeste mensen goed. Gaat dit goed, dan betekent dit dat uw bloedsuikerwaarde altijd in het gezonde gebied blijft.

Het gaat echter niet bij iedereen goed. Mensen met een gezonde bloedsuikerwaarde kunnen pieken en dalen hebben in de bloedsuikerspiegel, maar zullen wel altijd in het gezonde spectrum blijven. Dit is niet het geval voor mensen met diabetes. Wie lijdt aan diabetes, heeft een verstoorde huishouding van de bloedsuikerspiegel. Hun bloedsuikerwaarde is hoog. Dit wordt veroorzaakt omdat hun eigen lichaam te weinig insuline aanmaakt en glucose dus onvoldoende wordt aangemaakt.

Wat is de normale waarde van bloedsuiker?

Wat een normale waarde van bloedsuiker is, is deels afhankelijk of dit gemeten wordt op een nuchtere of niet nuchtere maag. Wanneer u gegeten hebt, vooral wanneer dit koolhydraten betreft, zal de bloedsuikerspiegel hoger zijn dan wanneer u de waarden meet op een nuchtere maag.

Om te kijken of uw waarden goed zijn, kunt u een bloedsuikerwaarden tabel raadplegen. Hierin staan de waardes die te laag zijn, de normaalwaarden en de waardes die te hoog zijn, zowel in een nuchtere als een niet nuchtere toestand.

In nuchtere toestand (‘nuchter’ betekent 8 uur of langer niets gegeten), gelden de volgende bloedsuikerwaarden:

  • Een normale waarde: onder de 6,1 mmol/l
  • Verhoogde bloedsuikerwaarde: tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l
  • Diabetes: boven de 6,9 mmol/l

In de niet nuchtere toestand (u hebt de afgelopen 8 uur wel gegeten), gelden de volgende bloedsuikerwaarden:

  • Een normale waarde: onder de 7,8 mmol/l
  • Verhoogde bloedsuikerwaarde: tussen de 7,8 mmol/l en 11 mmol/l
  • Diabetes: boven de 11 mmol/l

U ziet dat de waarden behoorlijk kunnen verschillen. Daarom is het van groot belang dat u de juiste bloedwaarden tabel gebruikt.

Wat betekent een verhoogde bloedsuikerwaarde?

Tussen de normale waarde en diabetes zit de verhoogde bloedsuikerwaarde. Wat betekent dit precies? Een verhoogde bloedsuikerwaarde wil zeggen dat u zich in de voorfase van diabetes bevindt. Dit is een serieuze waarschuwing dat u uw eetgedrag en leefstijl dient aan te passen. Wie getroffen wordt door diabetes type 1 kan hier niet aan ontkomen. Diabetes type 2, het type dat kan ontstaan door onder andere een ongezonde leefstijl en overgewicht, kan wel voorkomen worden. Bevindt u zich in de voorfase van diabetes type 2, dan kunt u nog zelf zorgen voor een ommekeer.

Te lage bloedsuikerwaarden

Goede bloedsuikerwaarden zijn ontzettend belangrijk. Een te lage bloedsuikerwaarde kan resulteren in een hypo, een aanval van onder andere duizeligheid, honger, trillen, zweten en nog veel meer symptomen. Bij een ernstige hypo kan men bewusteloos raken. Nog gevaarlijker is een hyper, een te hoge bloedsuikerwaarde. De eerste symptomen zijn namelijk wat vager: een droge tong, dorst en veel moeten plassen. Ook een hyper kan leiden tot bewusteloosheid en er zijn zelfs mensen aan overleden. Dit komt niet alleen bij volwassenen voor, maar kan ook een kind treffen.

Bloedsuikerwaarde meten

De waarden van de bloedsuikerspiegel kan worden gemeten met een speciaal apparaat, dat ook gewoon voor thuisgebruik te koop is. Diabeten hebben deze meter altijd bij de hand, omdat zij meerdere malen per dag hun bloedsuikerspiegel moeten meten en maatregelen moeten treffen bij een te hoge of te lage spiegel. Een kleine naald in het apparaat prikt een druppeltje bloed dat vervolgens door het apparaat op een kleine strip wordt geanalyseerd. De meter toont vervolgens de bloedsuikerwaarde op het scherm en zo weet u direct op de waarde goed is of niet.

U kunt uw bloedsuikerwaarde ook laten testen. Hiervoor kunt u een afspraak maken met uw huisarts.

Bron: Diabetesfonds

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews