Contactloos betalen
Pinnen kunt u al weer een tijdje in onze praktijk. Maar contactloos betalen is redelijk nieuw en nog niet iedereen weet van de hoed en de rand. Er circuleren ook nogal wat misvattingen en verhalen. Wij gaan u hierna aangeven hoe het nu echt werkt!
Wij werken met een betaalautomaat die geschikt is voor contactloos betalen, waarbij onze klanten dus zowel met hun pas als met hun telefoon betalen. Die telefoon moet daarvoor wél geschikt zijn en de klant moet op die telefoon de betaal-app van zijn/haar bank gedownload hebben.
Het gros van de betaalpassen is inmiddels vervangen door contactloze passen. Een contactloze pas is te herkennen aan het contactloos betaal-teken, als op bijgaande afbeelding is weergegeven. Dit logo kan op de voor- of achterzijde van uw bankpas staan afgebeeld. Wie over een contactloze pas beschikt, kan contactloos betalen (dus ook bij ons in de praktijk!). De contactloos betaalfunctie staat namelijk standaard “aan” op deze passen. Mensen weten dat echter niet altijd. Ze hebben hun nieuwe pas na ontvangst eenvoudigweg in gebruik genomen als gewone betaalpas.
Een contactloze betaling is net zo veilig als een “gewone” pinbetaling en wordt op dezelfde veilige manier verwerkt. Er kunnen niet zomaar ongewild of ongemerkt betalingen worden gedaan. De potentiele buit is bovendien klein door de limieten en de pakkans is groot. En mocht er sprake zijn van misbruik dan vergoedt de bank de schade. Let hierbij wel op de voorwaarden van uw bank.
Iemand kan zo vaak contactloos betalen als hij/zij wil. Wel zijn er limieten ingesteld om het veilig te houden. Boven de 25 Euro moet de pincode altijd worden ingevoerd en na 50 Euro aan kleine aaneengesloten contactloze betalingen zonder pincode moeten de pas en pincode ingevoerd worden. Er is dus geen limiet per dag, er zijn limieten voor bedragen.
U moet net zo zorgvuldig omgaan met uw pas als met uw portemonnee. Als een klant zijn betaalpas toch verliest en iemand anders gaat ermee aan de haal, dan verliest hij/zij maximaal 50 Euro. Dat is de limiet voor kleine contactloze betalingen die aaneengesloten zonder pincode kunnen worden gedaan. Daarna moet de pas en pincode ingevoerd worden. Misbruik na verlies of diefstal wordt onder voorwaarden vergoed door de bank. Dat zien we nog niet gebeuren als een klant zijn/haar portemonnee met contanten verliest!
Contactloos betalen is vooral heel snel. Dat is fijn voor een kassamedewerker, de klant én de klant achter hem/haar. Vindt een klant die snelheid niet zo belangrijk, dan is het gemak wellicht doorslaggevend. Het niet hoeven insteken van de pas en invoeren van de pincode, het zijn toch weer een paar handelingen die kunnen worden overgeslagen. Bovendien kan de bankpas niet meer worden vergeten!
Bron: Betaalwijzer