Terug naar blogoverzicht

Crocs: van artrose tot klauwtenen

Crocs: van artrose tot klauwtenen

Na uggs zijn Crocs wel de meest besproken schoenen die er zijn. Want je haat ze, of je houdt van de veel kleurige klompschoen. Wij zijn de mening toegedaan dat het serieuze gezondheidsproblemen kan geven. Ook de Nederlandse podotherapeuten zijn weinig te spreken over de aparte klompschoenen.

Waarom dragen mensen eigenlijk Crocs?

Ze zijn van zeer zacht materiaal gemaakt wat prettig aan de handen voelt. Hierdoor treedt er een psychologisch effect op waardoor je denkt dat zacht onder de voeten ook prettig is. Maar juist die zachte zool veroorzaakt instabiliteit waardoor spieren en pezen harder moeten werken en eerder vermoeid worden. Vergelijk het met lopen op een zachte ondergrond zoals los zand, dan raak je ook sneller vermoeid.

Gezondheidsproblemen

Het grootste probleem van Crocs is dat de schoen door de losse band aan de achterkant weinig stevig in de schoen zit, gaan de tenen schuiven. Dit kan leiden tot een peesontsteking, misvormingen van de voet, nagelproblemen, likdoorns en eelt. Dit gaat niet alleen op voor Crocs, trouwens. Dit gebeurt ook bij het langdurig dragen van slippers en schoenen met een open hiel.

Als je te lang op Crocs loopt, gaat de voet veel te ver naar binnen, waardoor je knie- en heupgewricht niet goed scharnieren en daar eerder beschadiging in het gewricht (artrose) op kan treden. Doordat Crocs vaak veel te breed en los aan de voet bevestigd zijn, gaat de voet schuiven. Om dit schuiven tegen te gaan en de schoen toch aan de voet te houden, gaan mensen met de tenen grijpen. Hierdoor kunnen op den duur klauwtenen ontstaan.

Ook hier geldt weer �., het is ons zeker niet te doen om hoge hakken, slippers, Crocs, gympies en (rubberen) kaplaarzen geheel in de ban te doen. Ons advies is dat dit schoeisel per dag met mate moet worden gedragen. Indien dit schoeisel, al dan niet gecombineerd, de hele dag gedragen wordt is de kans zeer wel aanwezig dat eerder genoemde gezondheidsproblemen zullen optreden, met alle ongemakken vandien. Ga met deze wijsheid dus verstandig om bij het bepalen van uw schoenkeuze!

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews