Terug naar blogoverzicht

De ouder wordende voet

De ouder wordende voet

Een actief leven leiden en last van uw voeten? Dat is een combinatie die voor een actieve 50-plusser, zoals u, niet samengaat. U staat immers midden in het leven, u wilt genieten en vooruit! Voor onze onderdanen is dan een belangrijke taak weggelegd en als zij u ervan weerhouden uw activiteiten op een plezierige manier uit te voeren, dan kan uw medisch pedicure (of uiteindelijk de podotherapeut), dé voetspecialisten bij uitstek, wellicht uitkomst bieden.

Aandacht voor de oudere voet

Op dit moment zijn er meer dan 5,6 miljoen 50-plussers, ofwel senioren, in Nederland. Je staat er niet dagelijks bij stil maar dat zijn bij elkaar opgeteld heel wat voeten die dagelijks de nodige kilometers afleggen. Een goede voetverzorging is dan ook van belang. Een voet bestaat uit heel wat botten, gewrichten, banden, spieren en pezen. Er kan dan ook wel eens een keer wat misgaan. Hoe vaak hoor je niet iemand zeggen: ‘Ach, die kwaaltjes aan mijn voeten en die pijn in mijn benen tijdens het lopen, het zal wel bij de leeftijd horen’. Maar dat is vaak niet het geval. Meestal kunnen die kwaaltjes en die pijntjes worden verholpen. Heeft u last van uw voeten, dan is het nu tijd om in actie te komen!

Naarmate u ouder wordt, kunnen uw voeten veranderen. U voelt misschien dat uw voeten wat meer gaan doorzakken en u ziet wellicht dat uw voeten breder zijn geworden. U zult het misschien ook wel eens ondervonden hebben; dat ene paar schoenen waar u altijd prima op vooruit kon, zit ineens niet meer zo prettig. Het zes wekelijkse bezoek aan uw (medisch) pedicure moet ineens vervroegd worden vanwege die ene vervelende likdoorn die er eerst nog niet zat ….. en hoe kan het toch dat na een wandeling uw voeten of uw onderbenen ineens vermoeid aanvoelen of zelfs pijnlijk zijn. Uw voeten worden een dagje ouder en dat zou wel eens kunnen betekenen dat uw voeten meer zorg nodig hebben. Wij kunnen u die zorg verlenen, of zonodig doorverwijzen naar een hogere discipline zoals de podotherapeut, met wie wij een samenwerkingsovereenkomst hebben.

Het takenpakket van een medisch pedicure omvat in de basis het knippen van de nagels en het verwijderen van het eelt. Het verkeerd knippen van de nagels kan deze doen ingroeien. Wij zullen in dit geval de uitgroei van de nagels begeleiden en indien nodig wordt er een nagelbeugel geplaatst om de bolstaande nagelplaat te corrigeren. Uiteraard verricht een medisch pedicure veel meer werkzaamheden als dit. De voeten van diabetes- en reumapatiënten verdienen extra aandacht. Door aantasting van de zenuwbanen kan bij diabetespatiënten een gevoelsstoornis optreden waardoor de voeten kwetsbaarder zijn voor eventuele defecten aan de huid. Bij reumapatiënten kan de voetvorm veranderen wat allerlei klachten met zich mee kan brengen. Ook hier is (preventieve) behandeling mogelijk om klachten te voorkomen c.q. te verhelpen.

Verandering in de levensstijl

Soms echter blijkt dat de oorzaak van de voet- en beenproblemen ergens anders ligt. Bijvoorbeeld aan de bloedvaten. Als de doorstroming van de aderen niet optimaal is, doordat zich vetachtige stoffen hebben afgezet aan de vaatwanden, dan kan dit leiden tot een milde of zelfs ernstige vorm van vaatlijden. Dit wordt Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) genoemd. U kent deze aandoening wellicht als aderverkalking.

Hebt u een wondje aan de voet dat er al een paar weken zit en dat maar niet wil genezen? Is de conditie van de nagels de laatste tijd achteruit gegaan? Dit zijn allemaal signalen waaruit blijkt dan uw klachten mogelijk veroorzaakt worden door een verstoorde bloeddoorstroming. Gaat dit gepaard met een te hoog cholesterolgehalte en/of bloeddruk? En rookt u? Dan behoort u tot de zogenaamde risicogroep. Specialistisch onderzoek is dan aan te bevelen. In veel gevallen zal eerst een Screening en een Behandelplan door ‘onze’ podotherapeut worden opgesteld, waarna een doorverwijzing zal plaatsvinden naar de medisch pedicure voor de medische voetbehandelingen in overeenstemming met dit opgestelde Behandelplan.

U ziet dat er in dit geval een belangrijke taak is weggelegd voor de podotherapeut i.c.m. de medisch pedicure. Maar het allerbelangrijkste is in veel gevallen een aanpassing van uw levensstijl. Een goede voetverzorging begint immers bij uzelf. Voor praktische tips over voetverzorging verwijzen wij graag elders op onze website onder het kopje ‘voetadviezen’.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews