Terug naar blogoverzicht

Dementie en voetverzorging!

Dementie en voetverzorging!

Dementie en regelmatige voetverzorging

Mensen met dementie zijn vaak voortdurend aan het lopen. De sterke behoefte om alsmaar ‘onderweg’ te zijn, veroorzaakt pijn aan de voeten. Ook voor demente mensen die bedlegerig zijn of de hele dag in een rolstoel zitten is regelmatige voetverzorging van groot belang. Bij hen komen veel ontstekingen aan de voeten en onderbenen voor, die worden veroorzaakt door oedeem (vocht vasthouden) en stoornissen in de bloedsomloop. Demente mensen voelen vaak de pijn niet of negeren deze, waardoor zij niet aangeven dat er problemen zijn.

Voetproblemen bij dementie

In de loop van een mensenleven zakken de voeten door, waardoor de voeten langer en breder worden. Bij beperkte bewegingsruimte van de voet – door bijvoorbeeld slecht passend schoeisel of te strak zittende kousen of sokken - ontstaan al snel pijnlijke voeten door ingroeiende nagels, likdoorns of eeltvorming. Preventief en frequent verzorgen van de voeten door ons voorkomt deze klachten.

Brede werkervaring vereist

Onze benadering van de dementerende cliënt vereist geduld en inzicht. Werkervaring en goede apparatuur zijn voorwaarden om in een ontspannen sfeer snel te kunnen handelen. Om die reden zullen wij als medisch pedicure bij de behandeling van dementerende mensen ondermeer letten op hoe iemand met dementie reageert op een voetbehandeling, want dat is niet altijd te voorspellen. Daarom verdient een korte behandeltijd de voorkeur.

  • Een medisch pedicure die rust uitstraalt en uitleg geeft van de handelingen, werkt afleidend en voorkomt angstreacties
  • Wanneer het onvermijdelijk is om geluid te maken, zal de medisch pedicure alert zijn op schrikreacties. Moderne motoren, voorzien van een waterverneveling, verdienen voorkeur. Deze geven een minder trillende sensatie aan de voet. Onze praktijk werkt met deze motoren.
  • Het verdampen van oliën werkt ook rustgevend, wat ook in onze praktijk is terug te vinden

Hoewel voetverzorging bij de demente cliënt zowel lichamelijk als geestelijk heel vermoeiend is, worden geduld en tact beloond door positieve reacties. Veelal wordt een korte voetmassage aan het eind van de voetbehandeling zeer gewaardeerd.

Voor meer algemene informatie over voetbehandeling bij de dementerende cliënt, verwijzen wij u graag naar onze website. In het hoofdmenu staat onder ‘Behandelingen’ deze Risicovoet vermeld. Graag ontvangen wij de dementerende cliënt in onze praktijk voor een voetbehandeling!

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews