Terug naar blogoverzicht

Diabetessokken (Sockwell) Deel 3.

Diabetessokken (Sockwell) Deel 3.

Diabetes is een ziekte die voor de dagelijkse behandeling en om het onder controle te houden veel medische apparatuur vereist. De meest gebruikte apparatuur is een bloedglucosemeter, glucose teststrips en insulinespuiten. Hoewel veel mensen diabetessokken niet als noodzaak beschouwen, zijn ze toch ook van cruciaal belang voor een betere gezondheid en voor de preventie van diverse complicaties. Als je je afvraagt of je moet investeren in diabetessokken, zal dit artikel je helpen bij het nemen van je beslissing door de volgende onderwerpen verder aan u uit te leggen.

Wat zijn diabetessokken

Diabetessokken zijn speciaal ontworpen sokken om:

  • De druk in het onderbeen en de voet te verlagen
  • Blaarvorming op de huidoppervlakken te voorkomen
  • Vochtophoping te beperken

Hun functie is vooral om je voeten te beschermen en om voor maximaal comfort te zorgen. Deze sokken zijn meestal elastisch en naadloos. De elastische functie helpt te voorkomen dat de sokken te strak gaan zitten als je voeten opzetten. Het naadloze ontwerp zal wrijving met de zenuwen, neurologisch ongemak en pijn minimaliseren. Deze sokken passen gewoon goed om pijn in de kuit, die veroorzaakt kan worden door de naad van een te strakke sok die in de huid drukt, te beperken. Als de doorbloeding verlaagt, wordt het moeilijker voor het lichaam om te genezen. Een hoge bloedsuiker, wat vaak wordt geassocieerd met Diabetes, veroorzaakt ook dat het immuunsysteem vertraagt. Gespecialiseerde sokken zijn een manier om dit dubbele probleem te bestrijden en om eventuele toekomstige amputatie of zelfs de dood, als gevolg van een voetblessure te voorkomen.

Afgezien van 2 speciale structuren, zijn deze sokken altijd gevoerd om letsel te voorkomen. Deze sokken hebben ook een versterkt vochtregulerend vermogen zodat zweet en vocht uit je schoenen niet worden opgenomen in de sok en zodat de voet kan ademen. Door je voeten droog te houden, loop je minder risico op het ontwikkelen van blaren en schimmelinfectie.

Wie moeten er diabetessokken gebruiken?

Niet alle mensen met diabetes hoeven diabetessokken te dragen. Diabetici met een verminderende voetpulsatie (gemeten aan de bovenkant van de voet en achter de binnenste enkel), een verandering in de kleur en temperatuur van de voeten, een zenuwbeschadiging of andere veranderingen in gevoel of mensen die veelvuldig voetverwondingen oplopen, moeten overwegen om uitsluitend nog diabetessokken te dragen voor een betere bescherming van hun voeten. Als je voeten gevoelig zijn voor veranderingen, voor roodheid, irritatie en/of zwelling, is het ook zeer aan te bevelen om deze sokken te dragen. Als je geen last van deze symptomen hebt, kun je alle soorten sokken dragen. Toch moet je het dragen van beklemmende sokken, losse sokken, afzakkende sokken met ongemakkelijke naden voorkomen.

Materiaal

Diabetessokken zijn vaak gemaakt van een combinatie van materialen zoals Merinoswol en bamboe, gemengd met Spandex voor de stretch. Deze materialen hebben een beter vermogen om zweet te transporteren dan de traditionele wollen sok en ook is Spandex minder beklemmend dan elastiek. Bovendien zullen deze materialen niet dubbel gaan zitten of kreuken waardoor het contact met de huid wordt beperkt.

Als een letsel in contact komt met bacteriën en vocht, kan deze complicatie een groot gevaar vormen voor mensen met diabetes. Daarom is het belangrijk dat de diabetessokken antimicrobiële eigenschappen hebben om zo schimmelgroei en uitbreiding van bacteriën op vochtige gebieden te voorkomen. Wat ook geweldig is aan deze sokken, is dat de niet-katoenen materialen zoals wol en bamboe van nature antimicrobiële eigenschappen hebben. Bovendien bevatten sommige duurdere diabetessokken ook zilver- of koperdraad om bacteriën en schimmels actief te bestrijden en om een nare geur en infectie te voorkomen.

Vulling van diverse dikteniveau ‘s

Afhankelijk van jouw specifieke behoeften kan je gespecialiseerde diabetessokken kopen met een extra vulling en verschillende dikteniveau ’s. Als je dagelijks langere tijd op je voeten moet staan, kunnen sokken die een extra vulling op de hielen hebben voor extra steun zorgen. Als je veel hardloopt of vaak oefeningen doet, kun je het beste sokken dragen met meer vulling bij de bal van de voet om zo zweertjes, ontstaan door wrijving, te voorkomen. Anderzijds zullen sporten zoals tennis en voetbalsokken met een extra vulling bij de tenen nodig hebben om mogelijke verwondingen aan de tenen te voorkomen.

De vulling kan worden gemaakt van de vezels van de sokken zelf door het aantal en de dikte van de draadlussen te vergroten. Een gelvulling is ook een goede optie. Sommige gelformules maken gebruik van materialen zoals silicone. Ongeacht wat het soort vulling ook is, uit onderzoek is gebleken dat een sok met een vulling voor meer ondersteuning zorgt, gevoeligheid en irritaties minimaliseert, eventuele pijn verlicht en je kan beschermen tegen blessures.

Alle sokken van Sockwell zijn voorzien van een “Y-heel”. Dit wil zeggen dat het gedeelte bij de hak van de voet apart aan de sok is gebreid. Dankzij deze speciale techniek gaat de sok niet glijden en blijft de hak van de sok altijd mooi om de hak van de voet zitten.

Beschikbare stijlen en lengtes

Diabetessokken kunnen om verschillende redenen worden aangeschaft. Over het algemeen zijn de modellen die over de kuit en over de knie vallen het meest gunstig voor mensen met problemen met de bloedsomloop. Als je een actieve levensstijl hebt, zijn er ook diabetessokken in een enkelmodel verkrijgbaar om mee te sporten, zodat deze niet opvallen tijdens het sporten terwijl je toch van alle voordelen van een klassieke diabetes sok kunt profiteren. Sinds de uitvinding van de oorspronkelijke diabetessokken zijn er inmiddels verschillende merken met veel verschillende patronen en kleuren verkrijgbaar. In tegenstelling tot de effen witte of huidkleurige sokken zijn deze sokken stijlvol en passen gemakkelijk bij de kleding die je draagt op je werk of als je uitgaat. En voor degenen die niet graag hun sokken laten zien, hebben bepaalde merken ook laag uitgesneden sokken in hun assortiment.

Moment van dragen diabetessokken

Het wordt meestal aanbevolen dat personen hun diabetessokken dragen vanaf het moment dat ze uit bed stappen tot vlak voordat ze s ’avonds weer naar bed gaan. Hoe minder tijd je op blote voeten loopt, hoe kleiner de kans is dat je door per ongeluk tegen dingen aan te stoten of op dingen te stappen, letsel aan je voeten oploopt. Daarnaast zorgen sokken ook voor een optimale temperatuur voor een betere doorbloeding in de voeten.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te onthouden dat als je zo’n lange tijd sokken draagt, je deze ook gedurende de dag, als dat nodig is, verschoont. Als je lang hebt gestaan, hebt gesport of een lange wandeling hebt gemaakt, moet je de sokken uitdoen, je voeten grondig reinigen en goed afdrogen en daarna een nieuw paar sokken aantrekken. Veel mensen met diabetes hebben verschillende sokken zoals bijvoorbeeld huissokken, sportsokken en werksokken, voor verschillende taken gedurende de dag.

Bij het reizen, in het bijzonder per vliegtuig, moet iedereen met bloedsomloopkwesties diabetessokken met een lichte compressie dragen, die zeker tot over de kuit of tot over de knie komen. De sokken zullen voor een goede bloedsomloop naar het hart en naar de onderbenen en de voeten zorgen.

Als je sokken draagt met koper- of zilverdraden, hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheidscontroles omdat er zeker geen alarmcontrole zal afgaan bi de metaaldetectors. Daarvoor zit er te weinig van dit materiaal in de sokken. Als je je hierover toch zorgen maakt, kun je de beambten van tevoren op de hoogte stellen dat je op aanbeveling van je arts diabetessokken draagt.

Verschil tussen diabetes, - compressie, - reguliere sokken

De prijs van een paar diabetessokken ligt gewoonlijk rond de prijs van een paar wollen sokken van goede kwaliteit. Dus wat maakt ze dan anders dan een paar reguliere sokken? Hier volgt een uitleg:

  • Reguliere sokken
    Traditionele sokken zitten vaak los en kunnen gemakkelijk worden uitgetrokken en hebben een extra stukje rond de hielen en onder de tenen. Ze bevatten een naad, die over de tenen loopt en die gevoelige drukpunten in de voeten kunnen irriteren. Ze zijn meestal gemaakt van katoen en elastiek, met aan de bovenkant een extra stukje elastiek, zodat de sok gedurende de dag niet zal afzakken tijdens het dragen.
  • Diabetes sokken
    Diabetes sokken passen optimaal om de voet. Zij ondersteunen de voet van de drager in plaats van deze te beknellen. Ze lijken dus eigenlijk in niets op een traditionele sok of een compressie sok. Ze bevatten geen elastiek en hebben weinig tot geen naden. Ze gaan niet rimpelen, ook niet wanneer ze zijn versleten of uitgerekt. Om beter te passen en irritatie door overtollige stof te vermijden, hebben de fabrikanten echt de moeite genomen om de ideale pasvorm te ontwerpen. Om wrijving met de huid te verminderen, zijn diabetes sokken vaak gemaakt van stoffen met een fijnere textuur zoals wol, bam boe en spandex. Bovendien, zoals eerder uitgelegd, zijn diabetes sokken op bepaalde plekken gevuld om gevoelige drukpunten te ontlasten en om verwondingen door frictie te voorkomen. Meestal zit deze vulling langs de onderkant van de sok, rond de tenen en de hiel van de voet.
  • Compressie sokken
    Compressiesokken hebben als hoofddoel het uitoefenen van voldoende druk rond je benen, om zo de bloeddruk die nodig is om het bloed door de aderen te pompen, te verhogen. Door dit proces kan er meer bloed naar het hart terugstromen en wordt de zwelling en bloedstolsels voorkomen. Ze worden vooral gebruikt door atleten om hun prestaties te verbeteren of door mensen met medische aandoeningen zoals oedeem, veneuze insufficiëntie, spataderen, lymfoedeem en diepe veneuze trombose. Ook moeten sommige vrouwen dit tijdens de zwangerschap dragen. In tegenstelling tot gewone sokken en diabetes sokken zitten compressiesokken strak en zijn een beetje knellend. Vaak zijn deze sokken ook een stuk duurder.

Voordelen van diabetessokken

Het algemene voordeel van het dragen van diabetes sokken is de bescherming van de voet en het toegenomen bewustzijn van de drager.

  • Beschermt tegen wrijving, blaren en zweren
  • Beschermt de voeten tegen een blessure en wrijving
  • Kreukelt niet en zit comfortabel
  • Ondersteunt de voeten zonder beklemming
  • Bevat geen strakke elastische vezels
  • Antimicrobieel: bestrijdt geur en bacteriële infecties
  • Kan milde compressie bieden voor een betere circulatie
  • Beschermt gevoelige drukpunten
  • Beperkt de risico’s op toekomstige amputaties

Wat zijn de nadelen van gebruik diabetes sokken

Er zijn echt geen nadelen aan het dragen van diabetes sokken, tenzij je niet graag comfortabele voeten hebt! Zelfs mensen zonder diabetes kunnen deze sokken dragen als ze een comfortabeler gevoel willen. Het kan zijn dat ze een iets grotere schoenmaat moeten kopen omdat de diabetes sokken vullingen hebben.

Tips voor het kiezen van diabetessokken

Hoeveel er zoveel stijlen en ontwerpen zijn om uit te kiezen, worden vooral de witte diabetes sokken aanbevolen voor dagelijks gebruik. Dit komt omdat het zo het gemakkelijkste voor je is om eventuele blessures aan je voeten op te sporen. Vooral voor mensen met schade aan de zenuwen, zal de witte kleur bloedvlekjes of vocht uit wonden of eelt laten zien. Ook kan de drager zo goed zien dat de sokken vuil zijn en moeten worden verschoond.

Als het om de lengte gaat, worden vooral de langere sokken, die tot over de knie of tot over de kuiten komen, aanbevolen. Deze langere sokken verbeteren de bloedsomloop en zijn zeer gunstig voor wondgenezing en het minimaliseren van zwelling in de voeten en enkels omdat de doorbloeding wordt verbeterd terwijl de bloeddruk wordt verlaagd.

Ongeacht het merk, de lengte en de stijl van de diabetes sokken die je koopt, moet je eerst maar eens een paar kopen om te kijken hoe ze zitten en of dat model bij je past. Misschien moet je eerst een aantal merken en modellen uitproberen om erachter te komen, welke sok het beste bij je past. Daarna kun je, als je een ideale sok voor jou hebt gevonden, een aantal paar aanschaffen zodat je je sokken regelmatig kunt verschonen. Blijf regelmatig uitkijken naar nieuwere, betere stijlen. Wees niet bang om soms andere merken en stijlen uit te proberen, want het gaat allemaal om jouw comfort. Om deze reden kan je dus beter niet te veel sokken in één keer aanschaffen. Net als bij gewone sokken, wordt door het dragen en wassen het weefsel ouder en verliest de sok zijn elasticiteit. Als je je gloednieuwe sokken te lang in de kast laat liggen, worden deze ook minder elastisch en kunnen ze er verouderd uit gaan zien.

Zie ook onze algemene adviezen over diabetes op onze website!

Was- en onderhoudsvoorschriften

Je moet, vooral als je zweren, blaren of eelt hebt dat lekt, je diabetes sokken zo spoedig mogelijk na het dragen van de sokken wassen om de groei van bacteriën te voorkomen.

Het wordt aanbevolen om je diabetes sokken in warm water, zonder bleekmiddel, te wassen en ze in de droger op een stand voor delicate kleding. Eigenlijk behandel je je sokken dus hetzelfde als delicaat ondergoed. Probeer de sokken niet te warm te wassen en te drogen, al denk je misschien dat je zo de bacteriën gemakkelijker kunt doden. De warmte zal ervoor zorgen dat vezels, zoals wol en spandex, hun elasticiteit gaan verliezen en het kan er ook voor zorgen dat je sokken krimpen of stuk gaan. Als je extra lang met je sokken wilt doen, kun je deze het beste met de hand wassen en natuurlijk laten opdrogen.

Hoe voorzichtiger je met je sokken omgaat, hoe langer ze mee zullen gaan. Als je echt geen tijd hebt om je sokken met de hand te wassen, stop ze dan in een waszak voordat je ze in de wasmachine en droger doet. Op deze manier zal de stof langer mooi blijven en zal de sok langer zijn vorm behouden.

Een andere factor die meespeelt, is het wasmiddel dat je gebruikt om deze sokken te wassen. Sommige fabrikanten van diabetes sokken hebben ook een eigen lijn van wasmiddelen voor de sokken geproduceerd. Dit wasmiddel is, in combinatie met een handwas, het allerbeste. Het wasmiddel dat je gebruikt voor je onderkleding is ook geschikt voor je sokken. Aangezien deze wasmiddelen zijn gemaakt voor de gevoelige huid zal het minder irriterend voor je voeten zijn.

In termen van duurzaamheid gaan de diabetes sokken meestal ongeveer 6 maanden mee. Maar bij de eerste tekenen van slijtage en scheuren, moeten ze worden weggegooid. Hoewel de stof misschien verder nog in orde kan lijken, kan dit leiden tot wrijving waardoor je verwondingen zoals blaren kunt oplopen. Om je sokken echt mooi te houden, kun je bij de vorming van bolletjes op de stof een kledingborstel gebruiken.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews