Terug naar blogoverzicht

Dit zeggen je nagels over je gezondheid (deel 2.)

Dit zeggen je nagels over je gezondheid (deel 2.)

Wist je dat je nagels aangeven hoe gezond je bent? Gelukkig zijn de meeste nagelafwijkingen onschuldig.

Wat vertellen je nagels je over je gezondheid? Zonder te veel in detail te gaan van alle nagelafwijkingen, willen wij er een enkele met u kort doornemen.

Bleke of witte nagels

Witte nagels, of nagels die erg bleek zijn, ontstaan vaak door het ouder worden. In bepaalde gevallen kunnen witte nagels ook een teken zijn van meer serieuze aandoeningen, zoals bloedarmoede, voedingsstoffentekort.

Witte plekjes

Er wordt wel gezegd dat je meer melk moet drinken als je last hebt van witte plekjes op de nagels. Deze zouden namelijk ontstaan door calciumgebrek. Maar dat is niet waar. De vlekjes ontstaan onder andere doordat er lucht tussen de cellen in je nagel kan komen wanneer je je bijvoorbeeld gestoten hebt. Ze hebben geen functie en verdwijnen doordat ze uitgroeien.

Gele nagels

Een van de meest voorkomende oorzaken van gele nagels is mycose (gistachtige schimmelinfectie). Deze infectie zorgt ervoor dat je nagel geel en hard wordt. Wanneer er niets gedaan wordt aan de infectie, dan kan het nagelbed zich terugtrekken en de nagels dik en broos worden.

Blauwachtige zweem over de nagels

Wanneer nagels een blauwachtige zweem te zien geven, kan dit wijzen op een zuurstoftekort van het lichaam, veroorzaakt door bijvoorbeeld een longontsteking. Een heel lichte zweem wijst eerder in de richting van Diabetes.

Voetnagels groeien langzamer

Wist je trouwens dan je voetnagels trager groeien dan je vingernagels. Je voetnagels groeien per maand tegen 0,5 tot 1 mm. De vingernagels daarentegen groeien ca. 3 millimeter per maand. Wist je trouwens dat je vingernagels aan je ene hand sneller groeien dan aan je andere hand. Je vingernagels aan de hand die je het meest gebruikt, groeien het snelst.

Meestal onschuldig

Natuurlijk kunnen bepaalde ziektes zichtbaar worden in de nagels. Maar de meeste afwijkingen aan de nagels betekenen helemaal niets. Wanneer je echter toch twijfels hebt, neem dan contact op met je huisarts.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews