Terug naar blogoverzicht

Frisse kijk op zweetvoeten (Hyperhidrosis pedis)

Frisse kijk op zweetvoeten (Hyperhidrosis pedis)

Zweetvoeten is een onderwerp waar menig mens zijn neus voor ophaalt. Dit komt omdat met zweetvoeten meestal wordt gedoeld op voeten die vies ruiken. Ergens klopt deze benaming niet. Zweet stinkt immers niet op het moment dat het uit het lichaam komt. Dus ook niet bij de voeten. Hoe zweetvoeten ontstaan (en of dit typisch een zomerse aangelegenheid is!), behandeling en tips tegen zweetvoeten, gaan we hierna uitvoeriger op in.

Hoe ontstaan zweetvoeten

Zweetvoeten ontstaan door een interactie van vocht, warmte en huidschilfers. Voeten hebben ongeveer 500 zweetklieren per cm2 die gemiddeld een kwart liter vocht per dag produceren. Het vocht houdt de voeten zacht en soepel, maar vormt een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Bacteriën gedijen bovendien uitstekend in warme en vochtige omgeving van sokken en schoenen, waar ze zich voeden met oude huidschilfers. Onder deze omstandigheden kunnen de bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen en zich met de geurstoffen uit voetzweet verbinden. Hierdoor onstaat de typische penetrante geur van zweetvoeten.

Het onderliggend probleem van de overmatige zweetproduktie is het gevolg van een onderliggend probleem:

  • diabetes
  • overgewicht
  • overgang
  • overactieve schildklier
  • stofwisselingsstoornis

Behandelen van zweetvoeten

De typische en penetrante geur van zweetvoeten is op zich al vervelend. Maar warme en vochtige voeten zijn ook een ideale omgeving voor huid- en nagelschimmels. Hoe behandel je je zweterige onderdanen! Behandeling is dus nodig en kan door de zweetvoeten op twee manieren aan te pakken:

  • verminderen van zweten
  • verminderen van het aantal bacteriën dat verantwoordelijk is voor de nare geur

Er bestaan verschillende voetdeodorants die geurtjes verdrijven en overmatige zweetproduktie tegengaan. Ze werken verkoelend, verfrissend en bieden bescherming tegen nieuwe geurontwikkeling. Als het probleem zich aanhoudt, kun je het beste je huisarts raadplegen.

Tips tegen zweetvoeten

Wanneer je last hebt van zweetvoeten, kun je je voeten 2x per dag wassen. Droog ze daarna goed af en trek schone sokken aan. Sokken van natuurlijk materiaal, zoals katoen, zorgen dat je voeten kunnen blijven ademen. Dit geldt ook voor de schoenen. Leer past zich aan de vorm van de voeten aan. Als de zool ook van leer is, krijgen de voeten de kans om te ademen. Ook is het goed voor je voeten om elke dag een ander paar schoenen aan te trekken. Als je elke dag een ander paar schoenen aantrekt, hebben je schoenen de kans om te drogen. Dit stopt de bacteriegroei.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews