Terug naar blogoverzicht

Hoge hakken (echte liefde?)

Hoge hakken (echte liefde?)

Lopen op hoge hakken kan de gezondheid nadelig beïnvloeden. Er goed uitzien en opvallen wordt door veel vrouwen bereikt door hoge hakken te dragen. De vrouw ziet er veelal langer en eleganter uit. Wat voor invloed kan het dragen van hoge hakken hebben op de gezondheid en waarom is het beter om ze niet altijd te gebruiken?

Ongewone loopbeweging

Naarmate de hak hoger is des te schuiner komt de wreef en zool te staan. Het houdt in dat de natuurlijke stand van het lichaam uit balans is, waardoor de stand van de rug en nek ook wordt aangepast. Het zorgt ervoor dat de houding abnormaal is, waarnaast een meer horizontale beweging van de voet wordt gemaakt. Dit houdt dus in dat de oorspronkelijke loop en het verhouden van het lichaam kan resulteren in meerdere aandoeningen. Hoe beïnvloeden hoge hakken de gezondheid?

Houding belast de rug

Staat de wreef bij standaard schoenen haaks op de benen, dan heeft de rug de meest natuurlijke houding. Het door vele vrouwen geliefde schoeisel zorgt er echter voor dat de wreef schuin komt te staan en de rug een onnatuurlijke houding aan gaat nemen. Oftewel, er is sprake van aanvullende belasting van de rug, waarbij spieren verkeerd kunnen ontwikkelen en ruggewervel abnormaal wordt belast. Dit kan resulteren in het afslijten van een deel van de tussenwervelschijven of het verschuiven daarvan. Met als gevolg:

  • blessures
  • hernia tussen de 3e en 5e ruggewervel
  • structuele onderrug pijnen
  • ischias, doordat de zenuwen in de verdrukking komen

De 2e bloedpomp verstoord

Naast het hart zorgen de enkel en kuiten ervoor dat bloeddoorstroming aanvullend wordt gestimuleerd. Uitgangspunt daarbij is echter het volledig kunnen afronden/afrollen van de normale voet-loopbeweging. Dat houdt in, op de hak terechtkomen zodat het gewicht wordt opgenomen waarna de onderkant zool en als laatst de tenen worden belast. Daarna neemt de andere voet het over. Die beweging is als het ware een pompende beweging, waarbij kuitspieren aanvullend de doorloop stimuleren. Door hoge hakken te nemen wordt die beweging aanzienlijk verstoord en stroomt het bloed relatief trager. Het dragen van hoge hakken moet altijd bij trombose worden voorkomen. Daarnaast bestaat de kans op een hogere bloeddruk, omdat het hart meer werk moet verrichten, bloedpropjes en toenemende kans op hart- en vaatziekten.

Wat voor schoeisel dragen

Af en toe op hoge hakken lopen heeft geen grote consequenties voor het lichaam, echter het moet niet het standaard schoeisel zijn. Goedzittende schoenen bevorderen een goede afwikkeling van de loopbeweging. Daarbij geldt eveneens dat de enkel niet opgesloten moet zitten, omdat het eveneens de natuurlijke loopbeweging tegenhoudt. Lage schoenen, waarbij de enkel vrij is om te bewegen zijn het meest geschikt om de 2e bloedpomp in het lichaam te activeren. Zo kun je met goed uitgekozen schoenen de gezondheid bevorderen.Voor meerdere informatie over schoenadviezen verwijzen wij graag naar elders op onze website onder het kopje ‘schoenadvies’.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews