Terug naar blogoverzicht

In de voetsporen van Leonardo da Vinci

In de voetsporen van Leonardo da Vinci

“The human foot is a Masterpiece of engineering and a work of art”.
Ofwel: De voet van de mens is een meesterstuk van techniek en een kunstwerk ineen.

Niemand minder dan Leonardo da Vinci is opgegroeid in Toscane. Hij was één van de grootste en meest vooruitstrevende mensen die Italië ooit heeft gekend en dat niet zonder reden. Veel mensen kennen Leonardo da Vinci van zijn schilderwerken zoals de ‘Mona Lisa’ of het ‘Laatste Avondmaal’. Maar Leonardo was veel meer dan alleen een kunstenaar. Naast de kunst was hij ondermeer ook goed thuis in de Anatomie.

Zijn uiteindelijk ver gevorderde kennis van de anatomie van het menselijk lichaam leerde Leonardo zichzelf. Het is bekend dat hij midden in het holst van de nacht de lichamen van pas gestorven mensen uit hun graven liet stelen. Vervolgens ontleedde hij deze lichamen thuis. Iets wat in die tijd door de kerk en veel tijdsgenoten als ziel-schendend werd gezien.

Leonardo legde zijn bevindingen vast in een Manuscript, waarin hij bijna ieder bot en de belangrijkste spiergroepen van het menselijk lichaam illustreerde, in meer dan 240 gedetailleerde tekeningen en meer dan 13.000 woorden met aantekeningen, vragen en herinneringen voor zichzelf. De aantekeningen zijn natuurlijk geschreven in het hem bekende spiegelschrift. Al de aantekeningen bewaarde hij thuis. Pas veel later na zijn dood maakte men kennis van zijn anatomische opschriften in het Manuscript.

Kenmerkend was ook zijn uitspraak over de menselijke voet, waarover wij u in het begin van deze Blog informeerden.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews