Terug naar blogoverzicht

Ingescheurde nagel: wat te doen?

Ingescheurde nagel: wat te doen?

Een ingescheurde of afgescheurde nagel komt vaak voor wanneer de nagels wat langer zijn. Korte nagels scheuren minder snel in, maar het kan wel eens gebeuren. Meestal scheuren de nagels van de vingers in, van de teennagels wat minder. Een scheur in de nagel kan soms erg pijnlijk zijn. Herstel hiervan is mogelijk.

Waarom scheurt een nagel in?

Om te weten waarom een nagel inscheurt, is het belangrijk om kennis te hebben van de functie en opbouw van de nagel. De nagel beschermt de toppen van de vingers en tenen zodat er geen eeltvorming op die plekken ontstaat. Eeltvorming zou de functie van de zenuwuiteinden verstoren. Vooral de vingers bevatten aan de toppen zeer veel zenuwuiteinden, waardoor we in staat zijn om voorwerpen af te tasten. Daarnaast dient de nagel om te krabben en dingen los te peuteren.

De nagel zelf heet de nagelplaat. De nagelplaat bestaat uit 3 lagen. De bovenste laag is de hoornlaag. Deze laag laat makkelijk los, bijvoorbeeld door uitdroging. Er ontstaat dan een schilferende nagel. De tweede laag is de keratinelaag, ook wel sponslaag genoemd. Deze laag houdt vocht vast zoals een spons dat doet; tevens houdt het vet vast. Daarnaast neemt de keratinelaag voedingsstoffen op. Keratine bestaat uit een taai en oplosbaar eiwit. De onderste laag heet de epitheellaag. Epitheel bestaat uit epitheelcellen die heel dicht op elkaar aansluiten. De nagelplaat zit met de epitheellaag vast aan het nagelbed.

Een nagel is dan wel hard, toch kan deze inscheuren. De oorzaak is vaak te vinden in krachten die op de nagel uitgeoefend worden. De nagel zal eerst iets meegeven omdat ze flexibel is. Maar wanneer er te veel spanning op komt te staan, scheurt de nagel. Een andere oorzaak van inscheuren van de nagel is droogte van de nagel. De bovenste laag wordt dan poreus en kan de onderste lagen zo makkelijk meetrekken.
Kalknagels zijn verharde gelige nagels, meestal aan de tenen. Deze nagels scheuren snel in of brokkelen snel af. Een schimmelnagel wordt vaak verward met een kalknagel, maar is totaal iets anders. Ook een schimmelnagel scheurt makkelijker in dan een gezonde nagel.

Vitaminen en mineralen

Een gezond lichaam begint met gezonde voeding. Bepaalde vitaminen en mineralen zijn essentieel bij de opbouw van nagels. Vitamine A en B zijn nodig voor de opbouw van nagels. Zink ondersteunt de werking van vitamine A. IJzer is ook nodig voor de opbouw van nagels, net als eiwitten. Een tekort van een of meer van dezen kan broze, scheurende of droge nagels veroorzaken. De witte vlekjes die je soms op nagels ziet is overigens geen gebrek aan calcium zoals vroeger gedacht werd. Het wordt veroorzaakt door een beschadiging van het eerste gedeelte van de nagelplaat. De witte vlekjes groeien van de nagel af.

Ingescheurde nagel herstellen

Bij een nagelreparatie wordt de natuurlijke nagel vervangen door een kunstnagel. Dit doen wij door middel van een gel- of acryltechniek. Deze techniek kan worden toegepast in de volgende situaties.

  • ter vervanging van een geheel of gedeeltelijk ontbrekende nagel
  • vervormd nagels corrigeren
  • het begeleiden van een ingroeiende nagel
  • het opvullen van de nagel als de hoek ontbreekt
  • het begeleiden van een traumanagel/blauwe nagel

Daarnaast is er een hoge dosis geduld nodig: de nagel groeit vanzelf weer aan. De vingernagels groeien ongeveer 3 mm per maand, de teennagels ongeveer 1 mm per maand. Knip of vijl de nagel regelmatig weer bij. Door hem kort te houden wordt voorkomen dat de nagel opnieuw inscheurt.

Nagellak: nuttig of schadelijk?

Gewone nagellak brengt een laagje op de nagels met als doel een kleurtje en/of glans. In nagellak zitten echter stoffen die de nagelplaat aantasten. Hierdoor scheuren of splijten nagels makkelijker in. Bij ingescheurde nagels is gewone nagellak daarom af te raden. Laat u om die redenen eens uitgebreid door ons adviseren over het wereldbekende merk CND waarmee wij in onze praktijk werken. Graag verwijzen wij u ook naar de behandelingen op onze website waarbij wij u uitgebreid informeren over dit merk.

Ter afsluiting: een goede basis voor de nagel komt van binnenuit, via de voeding!!

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews