Terug naar blogoverzicht

Ingroeiende teennagels

Ingroeiende teennagels

Hoe ontstaan ingroeiende teennagels

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd - te kort - knippen van de nagels en een weke nagelomgeving door veel baden en transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.

Verkeerd knippen

Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Teennagels dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg. In veel gevallen speelt meer dan één van de genoemde factoren een rol.

Behandeling

Probeer niet zelf langdurig een ingroeiende nagel te behandelen. Wij, als medisch pedicure, hebben daartoe de benodigde instrumenten en medicamenten en kunnen er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kunnen wij er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. Verder zijn de nodige technieken voorhanden om herhaling van ingroeien te voorkomen.

Hoe kunt u ingroeiende nagels voorkomen

  • Knip teennagels altijd recht en niet te kort
  • Knip nooit hoekjes van de teennagel rond af
  • Vijl ook de teennagels netjes glad zoals uw vingernagels
  • Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in de breedte als in de hoogte
  • Heeft u teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat ons u dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren

Wacht niet te lang met een bezoek aan ons na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit voorkomt een ingegroeide nagel met gepaard gaande pijnlijke ontstekingen.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews