Terug naar blogoverzicht

Voetprobleem hamerteen en klauwteen (thema 2.)

Voetprobleem hamerteen en klauwteen (thema 2.)

Onderscheid hamerteen en klauwteen.

Bij een hamerteen is het gewricht tussen het 1e en 2e kootje gebogen en tussen het 2e en 3e kootje gestrekt. Bij een klauwteen is er nog een (over)strekking in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het 1e kootje (het MTP gewricht) aanwezig. Er wordt gesproken van een dynamische hamerteen of klauwteen als de stand nog beweeglijk en corrigeerbaar is en van een gefixeerde stand als de stand blijvend is. Vaak wordt de term hamerteen voor beide afwijkingen gebruikt.

Oorzaak.

Er is geen exacte oorzaak voor het ontstaan van een hamerteen of klauwteen bekend. Mogelijke oorzaken van een hamerteen of klauwteen zijn een doorgezakte voet, slijtage (artrose), een holvoet, een scheefstand van de grote teen (hallux valgus), een te lange teen ten opzichte van de andere tenen of het dragen van te kleine schoenen. Daarnaast kan het ook zijn dat het evenwicht tussen de buig- en strekspieren van de tenen en voetspieren verstoord is. Ook dit kan verschillende oorzaken hebben zoals oudere leeftijd, diabetes of reumatoide artritis.

Symptomen

Als de kromstand korte tijd aanwezig is zal deze nog soepel zijn, maar bij een langer bestaande stand zal de kromstand stug worden. Dan geeft deze afwijking meestal pijnklachten en kan daarmee veel hinder geven in het dragen van schoenen. Er kan op het gewricht tussen het eerste en het tweede kootje een likdoorn of eksteroog ontstaan die vanwege de wrijving van de schoen pijn veroorzaakt en kan gaan ontsteken. Daarnaast kan er bij een stugge hamerteen of klauwteen een pijnlijke eeltplek op het topje van de teen ontstaan. Ook is het bekend dat er eelt en pijn onder de voet kan ontstaan omdat de kromstand van de teen het topje van het middenvoetsbeentje naar beneden drukt en daarmee abnormaal veel druk veroorzaakt op dit gebied. Er kan een ontsteking en pijn in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje komen. Dit heeft tot gevolg dat het kapsel van het gewricht slap en uitgerekt raakt waardoor de teen in dit gewricht geleidelijk uit de kom naar boven gaat. Dit geeft druk aan de onderkant van het middenvoetsbeentje waardoor er pijn aan de boven- en onderkant van de teen kan ontstaan.

Conservatieve of operatieve behandeling

Binnen het kader van onze discipline behandelen wij enkel de conservatieve manier. Doordat de klachten van een hamerteen of klauwteen samenhangen met het schoeisel kan er behandeld worden door viltjes of siliconenortheses te gebruiken. Deze soepele en zachte materialen worden gebruikt om de klachten te verminderen. Daarnaast zijn er hulpmiddelen zoals eeltringen of likdoornpleisters die de drukplekken kunnen ontlasten en de teen in een betere positie houdt.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews