Terug naar blogoverzicht

Koude voeten (ontstaan; deel 1.)

Koude voeten (ontstaan; deel 1.)

Hoe ontstaan koude voeten

Koude en warmte beïnvloeden de bloedvaten in je lichaam. De 3 belangrijkste soorten bloedvaten die worden beïnvloed door temperatuurschommelingen zijn als volgt:

  • Arteriolen
    De arteriolen zijn de kleine slagaders die de doorbloeding reguleren van de weefsels waarin ze uitmonden.
  • Venulen
    De venulen zijn de kleine adertjes die zuurstofarm bloed terugvoeren richting het hart.
  • Capillair vaatnet
    Met het capillaire vaatnet worden de allerkleinste haarvaatjes bedoeld die zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen uitwisselen met de weefsels waar ze doorheen lopen.

Koude doet de arteriolen en venulen in de huid vernauwen en het capillaire vaatnet verwijderen. Warmte doet het tegenovergestelde: de arteriolen en venulen worden wijder en het capillaire vaatnet nauwer.

Kou en doorbloeding

Door kou wordt de doorbloeding van je huid trager en inefficiënter. Zodoende zullen o.a. je voeten afkoelen en kouder aanvoelen. Daartegenover staat dat er meer bloed naar je vitale organen blijft stromen. En dat is belangrijk, want als je hart en longen te koud worden, ontstaat de levensbedreigende situatie van onderkoeling oftewel hypothermie. Bij mensen die vaak koude voeten hebben, gaat er iets mis met het verwijden en vernauwen van de verschillende soorten bloedvaten. De venulen reageren te traag, waardoor een kettingreactie plaatsvindt die de koude voeten veroorzaakt. Een verstoorde vaatfunctie kan allerlei achterliggende oorzaken hebben.

Bovenstaande (naar aanvoelende) reacties van je bloedvaten op kou en warmte is in principe van levensbelang; het betreft immers een ingenieus beschermingsmechanisme. In de volgende 2 Blogs zullen we de oorzaken en tips/oplossingen van koude voeten behandelen.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews