Terug naar blogoverzicht

Microplastics in scrubs! (Scrubs Deel 2)

Microplastics in scrubs! (Scrubs Deel 2)

Wij hebben onlangs een blog gelanceerd waarin wij op natuurlijke basis een scrub maken voor het verwijderen van de dode huidcellen op ons lichaam. De nadruk hebben wij gelegd op ‘natuurlijk’. En wel om de volgende reden. De reguliere scrubgels bevatten namelijk (on)zichtbare (plastic) korreltjes. Deze zeer kleine plastic bolletjes zijn microbeads en wij als medisch pedicures beperken ons tot de microplastics die in scrubs voorkomen. Want ze komen in veel meer producten voor. Dat dit ons en ons milieu heel veel schade toebrengt leest u hieronder.

Gezondheidsrisico van microbeads/microplastics

De zeer kleine microbolletjes spoelen in ontelbare hoeveelheden ons riool en uiteindelijk de zee in en zijn zeer milieuonvriendelijk. Ze kunnen niet of slechts deels door de afvuilzuiveringsinstallaties verwijderd worden en blijven in het watermilieu circuleren. Door het gebruik van allerlei verzorgingsproducten, waaronder de scrubs komen er meer microbeads bij. Ook mensen ontkomen er niet aan, via ons voedsel komen deze plastic deeltjes ook ons lichaam binnen.

Plastic soep

Microbeads vormen een bedreiging voor de gezondheid. Vissen, mosselen en zelfs plankton, wat aan het begin van onze voedselketen staat, nemen microbeads op. Via microbeads worden we dus inwendig blootgesteld aan schadelijke stoffen. Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor deze problematiek in de politiek en bij de consument.

Hoe herken je microbeads

Microbeads (kleine plastic bolletjes van 5 µm tot 1 mm) en microplastics (alle plastic deeltjes kleiner dan 5 mm) zijn soms te herkennen aan de kleine blauwe bolletjes als ze al voor het oog zichtbaar zijn. Soms bevat de produktomschrijving al het woord microbeads. Je kunt microbeads in de ingrediëntenlijst herkennen aan de plasticnaam zoals polyethyleen of polypropeen, acrylates copolymer en polyacrylate.

Alternatieven voor de microbeads (in scrubs)

Natuurlijke alternatieven voor de vervuilende en schadelijke scrubbende plastic bolletjes zijn bijvoorbeeld suiker, zout, gemalen abrikozenpitten, jojobabeads die wij toepassen in het aanmaken van onze scrubs. Biologisch afbreekbare plastics is ook geen goed alternatief; het nadeel daarvan is dat de meeste afbreekbare plastics moeilijk afbreken in het koude zeewater waar het uiteindelijk in belandt. Ga daarom voor de op natuurlijke wijze aangemaakte scrubs met suiker ed.

Maatregelen industrie

Het verwijderen van circulerende microbeads uit afvalwater is slechts symptoombestrijding. Gelukkig is de noodzaak van het verminderen van de toestroom van de hoeveelheid plastic microbeads in het milieu goed doorgedrongen tot de industrie door campagnes als ‘Beat the microbead”. Een groot aantal bedrijven zoals Unilever, maar ook veel internationale bedrijven hebben de eerste stappen hierin gezet.

Met deze blog hebben wij als medisch pedicures weer een (duurzame) stap gezet om u over het belang en het gevaar van deze microplastics te informeren.

Ria en Samantha, uw medisch pedicures van Pedicural Voetzorg vof

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews