Terug naar blogoverzicht

Niet te geloven ... kloven (deel 1)

Niet te geloven ... kloven (deel 1)

Bij ons in de praktijk komen veel cliënten met hielpijn. Meestal kun je aan de buitenkant niet zien wat de oorzaak is. Gelukkig helpt kennis, ervaring en onderzoek om het probleem te vinden en aan te pakken. Zo nu en dan komen er cliënten langs met hielpijn en een zichtbaar probleem. We zien zichtbare eeltvorming op de hielen en soms zelfs scheuren in het eelt, de zgn. hielkloven. Dit geeft pijn en dat is niet fijn. Dit artikel gaat over dit probleem en wat u eraan kan doen.

Eeltvorming

Onze huid leeft en maakt continu vanaf de binnenkant nieuwe huidcellen aan. De huid groeit van binnen naar buiten. De buitenste huidlaag (de hoornlaag) bestaat uit dode huidcellen die normaal afslijten. Eeltvorming is de natuurlijke opeenstapeling van dode huidcellen, die door wrijving ontstaat en niet afslijt. Een eeltlaag beschermt de huid tegen invloed van buitenaf, zoals grote druk. Maar teveel plaatselijke eelt op de voeten kan leiden tot overlast bij het staan en lopen. Denk hierbij aan verdikking waardoor schoenen knellen, drukkende eeltpitten en soms kloven die aan de hielen ontstaan.

Zo ontstaan hielkloven

Onze huid houdt vocht vast, waardoor de huid soepel blijft. Als de huid zijn natuurlijke capaciteit om vocht vast te houden heeft verloren, spreken we over een droge huid. De huid is minder elastisch of zelfs stug en beweegt niet goed mee met een beweging. Bij staan en lopen kan de huid bij de hiel het gewicht van het lichaam minder goed opvangen. Ook warm weer en open schoenen werken tegen. De huid verliest bij open schoenen sneller vocht en droogt eerder uit. Door deze invloeden ontstaat een versnelde opeenhoping van eelt en de hiel verkleurd (geel/wit). Als men aan deze signalen niets doet kan de huid zelfs barsten en verticale scheuren vertonen. Dit noemen we hielkloven. Hielkloven zijn zeer pijnlijk, gaan soms tot bloedens toe en kunnen infecteren.

Wie krijgt hielkloven

Hielkloven komen bij mannen en vrouwen voor. Door onachtzaamheid, onwetendheid maar ook schaamte, verwaarloost met de voeten nogal eens. Hielkloven zien er niet mooi uit en worden dan maar in sokken en schoenen verstopt. Een droge huid en verdrogende invloeden (warmte, open schoenen) versterkt eeltvorming en kan resulteren in hielkloven. Slechter worden van de vetkamer structuur onder de voet is medeverantwoordelijk voor hielkloven. Maar ook een platte zool, staand beroep, verkeerde voetstand, ouderdom, diabetes en overgewicht hebben invloed.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews