Terug naar blogoverzicht

Pasvorm: meten is weten!

Pasvorm: meten is weten!

Te kleine- en/of te smalle schoenen kunnen ongemakken veroorzaken zoals pijn, likdoorns, eeltvorming, blauwe nagels, maar ook afwijkende teenstanden zoals hamerteen en hallux valgus (knobbel bij de grote teen). De schoen moet ongeveer 10 tot 15 mm langer zijn dan de voet en bij de tenen voldoende breed.

Te grote- en/of te brede schoenen geven de voet de kans om meer uit te zakken. Voeten kunnen hierdoor platter of breder worden, of meer naar binnen zakken. Ook kunnen er pijnlijke tenen en blaren ontstaan omdat de voet in de schoen heen en weer schuift tijdens het lopen.

Nu we u hebben uitgelegd hoe belangrijk een juiste schoenmaat is, kunt u hierna zelf aan de slag voor de juiste pasvorm.

Hieronder vindt u de maattabellen voor dames, heren en kinderen. Bij het opmeten van uw voeten is het van belang dat u de lengte meet bij een belastende voet. Dit doet u door rechtop te staan en met uw volle gewicht op de voet te leunen die u wilt opmeten. Ook is het van belang dat u uw beide voeten opmeet. Niet alle voeten, links en rechts, hebben precies dezelfde grootte. Het is daarom belangrijk dat u de maat hanteert van uw grootste voet.

Opmeten lengtematen

Om uw voeten nauwkeurig op te meten, raden wij u aan de volgende stappen te volgen voor het opmeten van de lengtematen:

 • Leg een wit vel papier op de grond tegen de muur
 • Ga met uw blote voeten op het papier staan, met uw hielen tegen de muur
 • Zet een streepje op papier waar uw voeten het langst zijn. Meet vervolgens de afstand in cm
 • Het is belangrijk om beide voeten goed te meten omdat beide voeten vaak verschillend zijn
 • Bij het kiezen van een schoen, kiest u de afmeting van de grootste voet

Let op; de maten kunnen per fabrikant variëren.

Breedtematen

Veel merken die gespecialiseerd zijn in het maken van comfortschoenen werken met breedtematen. Schoenen met breedtematen bieden uitkomst voor allerlei soorten voeten. Er bestaan specifieke breedtematen voor de smalste voeten tot aan de breedste voeten. Bij het bepalen van de juiste breedtemaat is het van belang dat de gehele omtrek van de voet in acht wordt genomen. Breedtematen richten zich dus ook op de hoogte van de wreef van uw voet.

Wat voor breedtematen zijn er?

Voor de breedtematen van een schoen worden verschillende termen gebruik. Waarschijnlijk heeft u de termen ‘leest’ en ‘schoenwijdte’ weleens voorbij horen komen. Al deze termen verwijzen naar de breedtemaat van een schoen. Een breedtemaat wordt aangeduid met alfabetisch oplopende letters. De breedtemaat ‘F’ is de smalste breedtemaat, waarnaast voor de breedste voeten de breedtemaat ‘K’ of ‘M’ bestaat.

 • E: Extra smal
 • F: Smal
 • G: Normaal
 • H: Breed
 • K: Extra breed
 • M: Zeer breed

Opmeten van breedtematen

De breedte van uw voet meet u door middel van een meetlint (in cm. omvang). Wij adviseren u om de breedte van uw voet samen met iemand anders op te meten. Het is namelijk zeer belangrijk dat u rechtop staat om het gewicht gelijk te kunnen verdelen.

 • Ga blootvoets staan en zorg voor gelijke gewichtsverdeling over beide benen en voeten;
 • Plaats het meetlint over het breedste gedeelte van uw voet. Dit doet u bij de ‘bal’ van uw voet, het gewricht van uw grote teen. Zorg ervoor dat u geen spanning op het meetlint uitoefent;
 • Lees het resultaat in centimeters af op het meetlint;
 • Zoek het corresponderende resultaat in onderstaande maattabel;
 • Zoek eerst in de maattabel uw schoenmaat op, kijk vervolgens bij welke breedtemaat uw voetomtrek past.

Let op: rond naar boven af! Indien uw voetomtrek groter is dan een aangegeven breedtemaat, neem dan de volgende breedtemaat. Bovenin de maattabel vindt u de juiste voetbreedte terug (maat F t/m M).

Voorbeeld: U draagt normaal schoenmaat 38 (Engelse maat: 5) en ziet na het opmeten van uw voet dat uw voetomvang 23,1 cm bedraagt. Aangezien breedtemaat ‘G’ bij maat 38 tot 22,9 cm loopt, is het van belang dat u voor breedtemaat ‘H’ gaat tot 23,4 cm.

Maat schema EU-maten

Maat schema UK-maten

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews