Terug naar blogoverzicht

Reuma (thema 5.)

Reuma (thema 5.)

Categorieën

Reuma is een aandoening aan of rondom een gewricht die niet veroorzaakt is door een letsel of ongeval. Bij reuma heeft u een van de volgende klachten:

  • Het slijmvlies in uw gewrichtskapsel is ontstoken (ontstekingsreuma)
  • Het kraakbeen in een gewricht
  • U heeft pijn aan het bindweefsel rondom het gewricht (wekedelenreuma)
Wij gaan deze hoofdgroepen nader toelichten!

Ontstekingsreuma

Als uw gewrichtsslijmvlies ontstoken is, maakt u meer gewrichtsvocht aan dan nodig is. Het gewricht zwelt daardoor op en dat veroorzaakt pijn en stijfheid. De ontsteking zorgt er ook voor dat u zich moe en lusteloos voelt. De ziekte van Bechterew en reumatoïde artritis (RA) zijn de bekendste vormen van deze ontstekingsreuma. Reumatoïde is een auto-immuunziekte. Dat is een ziekte waarbij het afweersysteem het verschil tussen goede (lichaamseigen) en slechte organismen (virussen en bacteriën) niet kent en daardoor eigen weefsel aanvalt.

Artrose

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Het lijkt daardoor alsof het alleen voorkomt bij ouderen. Dat is niet het geval. Ook jongere mensen kunnen artrose krijgen. Bij artrose raakt het kraakbeen beschadigd en wordt slechter van kwaliteit. De botten gaan daardoor tegen elkaar schuren. Dat veroorzaakt pijn en stijfheid en hierdoor krijgt u moeite met bewegen.

Wekedelenreuma

Om uw gewricht heen zitten het gewrichtskapsel, de slijmbeurs, banden, pezen en spieren. Dit zijn de zogenaamde weke delen. Als u pijn heeft aan deze weke delen kan er sprake zijn van wekedelenreuma. Soms wordt pijn bij deze vorm van reuma veroorzaakt door een ontsteking, bijvoorbeeld bij peesontsteking (tendinitis) en slijmbeursontsteking (bursitis). Soms doen de spieren en pezen langdurig pijn, maar zijn niet ontstoken. Er zou dan bijvoorbeeld sprake van fibromyalgie kunnen zijn. Mensen met fibromyalgie hebben naast pijn ook last van vermoeidheid en slaapproblemen.

Oorzaak van Reuma

Ruim 2,3 miljoen Nederlanders hebben langdurige reumatische klachten, maar van de meeste vormen van reuma is de oorzaak niet bekend. Sommige vormen van reuma hangen ook samen met andere ziektes, waardoor de oorzaak nog lastiger te achterhalen is.

Symptomen van Reuma

Reuma is de herkennen aan de volgende symptomen:

  • Het dik en warm worden van je gewrichten
  • Langdurig pijn in de spieren en/of gewrichten
  • Pijn en stijfheid als je even stil hebt gezeten en daarna weer gaat bewegen.
Als je reuma hebt, heb je vaak moeite met bewegen en ben je hierdoor beperkt in je dagelijkse handelingen. Ook zijn de klachten van reuma grillig: ze kunnen een tijdje weg zijn en dan ineens weer terugkomen. Deze klachten kunnen natuurlijk ook een andere oorzaak hebben. Ga daarom altijd naar de huisarts zodat deze een goede diagnose kan stellen.

Bent u niet (meer) bij machte uw voeten goed te onderhouden, dan bent u bij ons van harte welkom. Wij zijn gespecialiseerd in de zogenaamde Risicovoet, waaronder de Reumavoet valt.

www.reumafonds.nl

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews