Terug naar blogoverzicht

Schimmeldiagnostiek

Schimmeldiagnostiek

Een schimmelnagel is een veel voorkomend probleem en doet zich vaak voor op de nagels van de voeten. Een schimmelnagel ziet er verkleurd, brokkelig en/of verdikt uit. Andere mogelijke oorzaken voor afwijkende structuur van de nagels zijn onder andere psoriasis, medicijngebruik of interne aandoeningen.

Om er zeker van te zijn of het om een schimmelnagel gaat is het verstandig om een schimmeldiagnostiek uit te voeren. Ook huidschilfers kunnen onderzocht worden; het is niet altijd duidelijk of het een huidschimmel is of bijvoorbeeld eczeem. Hierna geven we een uitleg wat wij voor u kunnen doen en geven aanvullende tips.

Wat kunnen wij voor u doen

Wij zijn bevoegd om de schimmeldiagnostiek voor u uit te voeren. Dit kan vergoed worden door de verzekeraar (valt wel in het eigen risico) mits de huisarts toestemming geeft. Op verantwoorde wijze kunnen wij een stukje huid/nagel (biopt) afnemen en opsturen naar het laboratorium van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud te Nijmegen afdeling Medische Microbiologie. De patholoog stelt vast of er een schimmel aanwezig is. Naar aanleiding van de uitslag van het laboratorium kunnen wij een behandelplan voor u opstellen.

Aanvullende informatie en tips

Er zijn vele factoren die de huid toegankelijk maken voor schimmelinfecties. Een gezonde huid voelt droog aan, heeft een dun vetlaagje, een zuurgraad van ongeveer 5, en is bevolkt met hui bacteriën. Deze hui bacteriën maken onderdeel uit van de natuurlijke barrière tegen bijvoorbeeld ongewenste schimmels. Alles wat deze situatie verandert bevordert de kans op het krijgen van een schimmelinfectie. Door het gebruik van zeep, douchegel en shampoo lost een gedeelte van het vetlaagje op, door de huid te vaak met zeep te wassen, of onvoldoende af te spoelen, krijgt de huid onvoldoende kans om de zuurgraad te herstellen. Het is dus verstandig om de huid na het douchen in te crèmes met een neutrale lotion. De ph (= zuurgraad) van de huid is hierdoor weer sneller op peil en is dus beter beschermd.

Wat kunt u zelf doen om kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

  • gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten goed af
  • desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels
  • droog uw voeten zorgvuldig, ook tussen de tenen
  • draag bij voorkeur sokken van wol of katoen

Voor het toepassen van de schimmeldiagnostiek staan wij geregistreerd bij het UMVC St. Radboud te Nijmegen.

Wilt u meer informatie over schimmeldiagnostiek. Neem dan contact op met ons, zodat wij de mogelijkheden vrijblijvend kunnen bespreken.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews