Scrubben …. (natuurlijk) zelfgemaakt! (Scrubs Deel 1)
Met een (body)scrub kun je dode huidcellen verwijderen, waardoor de huid weer zacht aanvoelt en er gezond uitziet. Er zijn allerlei soorten scrubs op de markt. Maar Pedicural Voetzorg maakt er iets bijzonders van door haar cliënten te verrassen met zelfgemaakte scrubs. Lees hier alles over het maken van een scrub. U zult ontdekken dat er geen redenen meer zijn om deze uitdaging niet aan te gaan. Maak een afspraak met ons voor een cosmetische voetverzorging, waarin de scrub een wezenlijk onderdeel van is.
Wij kiezen een exfoliant
De basis van een scrub wordt gevormd door een exfoliant. Een exfoliant heeft ten doel om dode huidcellen te verwijderen. Voorbeelden van exfolianten zijn:
- Zout
Geschikt voor de normale huid. Het desinfecteert en stimuleert de bloedsomloop. Gebruik het niet in het gezicht, op een gevoelige huid of bij wondjes, bijvoorbeeld na het scheren. - Suiker
Geschikt voor de droge, gevoelige huid - Gemalen amandelen
Geschikt voor de zeer gevoelige huid - Gemalen haver
Geschikt voor de gevoelige en jeukende huid - Gemalen koffie
Geschikt voor alle huidtypes. Het gaat cellulitis tegen, heeft een liftende werking. Ook kan het aders laten krimpen en is daarom geschikt bij spataderen
Wij kiezen een vloeibare basis
Vervolgens mengen we één van de bovengenoemde ingrediënten met een vloeibaar product. We zullen hier een aantal mogelijkheden bespreken.
- Olijfolie
Beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf en huidveroudering. Het heeft een kalmerende en verzachtende werking. Als je een hele droge huid hebt, kan je het beste olijfolie gebruiken. Deze is wel wat zwaarder, maar is erg voedend. Als je een hele droge huid hebt, kan je ook gaan voor kokosolie. Kokosolie is antibacterieel en ook erg vet, wat fijn is voor een droge huid - Amandelolie
Beschermt de huid tegen uitdrogen en ondersteunt het herstel van de huid (vitamine E) - Honing
Zeer verzachtende werking - Fruitsappen
Sinaasappelsap heeft een verfrissende werking en ruikt lekker - Yoghurt
Heeft een hydraterende- en desinfecterende werking. Het is zeer geschikt voor een geïrriteerde- en gevoelige huid
Wij kiezen een geur
Aan zelfgemaakte scrubs die geen overduidelijke geur hebben kun je geur toevoegen door ze te mengen met etherische olie. Etherische oliën kunnen zowel op lichamelijk als geestelijk vlak een positief effect hebben. Echte etherische olie, zonder chemische toevoeging(en) is vaak duurder en zit altijd in een donker gekleurd flesje. Voorbeelden van geschikte etherische oliën zijn:
- Lavendel
Werkt huid herstellend en helpt om emotioneel in evenwicht te komen - Rozemarijn
Heeft een kruidige geur en heeft een opwekkend effect. Ook stimuleert het de bloedsomloop - Pepermunt
Kalmerende- en verfrissende werking op zowel de huid als het gemoed - Citroengras
Heeft een frisse geur, gaat infecties tegen en verlicht stress
De juiste verhouding
Zoals je ziet zijn er heel veel variaties mogelijk. Wij gebruiken verschillende exfolianten in combinatie met een keur aan vloeibare ingrediënten en wij voegen naar eigen wens (of die van client!) en ervaring met etherische oliën een geur aan de scrub toe. De scrub moet altijd stevig aanvoelen en dit resulteert dan dat de exfoliant verzadigd is met de olie of een ander vloeibaar product.
Advies
Scrub niet te hard! Zodra je je dode huidcellen hebt verwijderd heb je te maken met tere, nieuwe huidcellen, die je kunt beschadigen door té agressief te scrubben. Dus scrubben, maar niet schrobben!
Heb je een droge en gevoelige huid? Hou het dan bij 2 scrubbeurten per maand. Heb je een normale tot vette huid? Dan kun je je huid één tot twee keer per week scrubben. Je moet echt niet elke dag scrubben. Als je te vaak scrubt, wordt je huid namelijk droog en dat wil je ook niet hebben.
Wist je dit?
Dagelijks verlies je duizenden huidcellen. Zo vernieuwt je huid zich automatisch. Naarmate je ouder wordt, vertraagt het cel-vernieuwingsproces. Bij jonge mensen vernieuwen cellen zich tussen de 20 tot 28 dagen, bij ouderen duurt dit langer. Bovendien maakt je lichaam extra cellen aan als reactie op schadelijke stoffen van buitenaf, zoals luchtvervuiling en Uv-straling. Hierdoor kan de huid zichzelf langzaam ‘verstikken’. Door het scrubben wordt je huid gezuiverd en krijgt weer glans. Een goede scrubbeurt zorgt ook voor een betere doorbloeding en kan helpen tegen puistjes.
De zelfgemaakte scrubs kunnen maximaal 2 maanden bewaard blijven in een afgesloten potje. Zorg dat er geen water bij komt en bewaar ze op een koele plek niet in de zon.