Terug naar blogoverzicht

Slippers slecht voor je voeten! (Zomers nieuwtje)

Slippers slecht voor je voeten! (Zomers nieuwtje)

Nu het nog zomer is en veel mensen graag de hele dag makkelijk op slippers willen blijven lopen, willen wij graag de volgende feiten onder de aandacht brengen. Naast Crocs (waarover wij in één van de volgende blogs iets willen vermelden!), veroorzaken slippers in het algemeen heel vaak verschillende klachten aan de voeten. Eén van de klachten die ze veroorzaken is de zogenaamde ‘hielspoor’: een ontsteking/irritatie van de peesplaat onder de voet, de zgn. Fasciitis plantaris.

Maar hoe zit het dan met de slippers/gezondheidssandalen met het ‘goede’ voetbed? Hoe je het ook wendt of keert: een slipper is niet vergelijkbaar met een goede schoen qua eigenschappen. Bij het afwikkelen van de voet komt de hiel omhoog tijdens de zogenaamde ‘hiellift’ om het ene been voor het andere te kunnen zetten. Op het ene moment dat de hiel omhoog komt, staat de slipper nog op de grond om er vervolgens achteraan te ‘klapperen’. Dit is ook het typische geluid wat te horen is bij het dragen van slippers. Vanaf het moment dat de hiel omhoog komt, heeft het voetbed van de slipper een mindere functie, simpelweg omdat er geen contact meer is met de voet.

Problemen

Ook neemt men op slippers kortere stappen en wikkelt de stap niet goed af. Dit zal zeker gelden voor mensen die door de bouw van hun voeten al moeilijker lopen op slippers. Tevens zakt de hiel vaak van de slipper af omdat deze geen steun geeft; let er maar eens op bij willekeurige mensen op straat die op slippers lopen. Slippers met een voetbed zullen tijdens het gaan lopen meer steun geven dan het bekende platte slippertje, zodat men ook minder snel van de slipper glijdt.

Wat daarnaast een probleem is bij het dragen van slippers, is het klauwen van de tenen. Om de slipper aan de voet te houden, gaan de tenen automatisch klauwen. Hierdoor komt er veel trekkracht op de pezen van de tenen en op de peesplaat onder de voet waardoor deze geïrriteerd of zelfs ontstoken raakt, met pijnklachten tot gevolg. Met een forse peesplaatirritatie/ontsteking kun je wel anderhalf jaar zoet zijn voordat deze klachten weer over zijn.

Niet de hele zomer op slippers

Wanneer er een korte periode op slippers gelopen wordt en dit afwisselt met goede schoenen, kan het dragen van slippers vaak weinig kwaad. Maar wie de meeste tijd op slippers loopt, is ECHT verkeerd bezig. Ons advies is dus: slippers zijn prima voor thuis of op de camping voor kortere periodes, maar het is absoluut niet verstandig om de gehele zomer op slippers te gaan lopen.

Bron: Gezondheidsnet

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews