Suikerziekte (Diabetes deel 1.)
Door de toename van het aantal diabetespatiënten (in onze praktijk) leek het ons zinvol om een drietal blogs te wijden aan diabetes. Diabetes in het algemeen, bloedsuikerspiegel en bloedsuikerwaarden zullen deze reeks complementeren.
Van suiker krijg je niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. Toch kan suiker wel degelijk bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2. Te veel suiker kan namelijk leiden tot overgewicht. En als je overgewicht hebt, loop je een groter risico op diabetes type 2. Waarom de term ‘suikerziekte’ leest u hierna.
Waarom ‘suikerziekte’?
Omdat het een ziekte is waarbij de bloedsuiker uit het evenwicht is, wordt diabetes vaak aangeduid met de term ‘suikerziekte’. Dit begrip zorgt zo nu en dan voor verwarring en onjuiste conclusies. Het is bijvoorbeeld niet zo dat mensen met diabetes geen suiker mogen eten.
Als je diabetes hebt, kan je lichaam de bloedsuikerspiegel dus niet meer goed reguleren. Je lichaam gebruikt het hormoon insuline om de bloedsuiker in balans te houden. Insuline wordt aangemaakt in je alvleesklier.
Diabetes type 1 en 2
Er zijn verschillende soorten diabetes, waarvan type 1 en 2 de bekendste zijn. De verschillende soorten diabetes lijken op elkaar, maar zijn heel verschillend.
Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt geen insuline meer aan. Dit komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernielt. Diabetes Type 1 wordt daarom ook wel een auto-immuunziekte genoemd.
Mensen met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag insuline spuiten, of een insulinepomp dragen. Diabetes type 1 kan je op ieder moment in je leven krijgen en is niet gerelateerd aan een slechte levensstijl.
Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dit noem je ongevoeligheid voor insuline. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.
Relatie tussen suiker en diabetes type 2
Waar de oorzaak van diabetes type 1 niet gerelateerd is aan suikerrijke voeding, kan diabetes type 2 dit wel zijn. Wie veel suiker eet of drinkt vergroot namelijk de kans op overgewicht. Overgewicht geeft een grotere kans op diabetes type 2.
Ook komt uit onderzoek naar voren dat het drinken van suikerrijke dranken het risico op diabetes type 2 met 20 % kan vergroten. Dit begint al bij één blikje frisdrank per dag. Weinig beweging, een oudere leeftijd en erfelijke aanleg verhogen tevens het risico op diabetes type 2.
Circa helft van de Nederlanders heeft overgewicht
Bijna de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Dit betekent dat bijna 7 miljoen mensen meer wegen dan gezond voor ze is. Op dit moment telt Nederland ruim 1 miljoen mensen met diabetes Type 2. Hier komen er elke week maar liefst 1.100 mensen bij.
We krijgen te veel suiker binnen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet de aanbeveling om per dag niet meer dan 12,5 (vrouwen) of 15 suikerklontjes (mannen) aan vrije suikers binnen te krijgen. Gemiddeld krijgt een Nederlander 30 suikerklontjes per dag binnen. Maar liefst 20 klontjes daarvan zijn vrije suikers. Eén suikerklontje is ongeveer 4 gram suiker.
Verborgen suikers
Vaak komt het door verwarrende etiketten en misleidende reclames waardoor we te veel suiker binnen krijgen. Zo zijn er bijvoorbeeld meer dan 50 schuilnamen voor suiker. Daarnaast zit suiker in veel producten ‘verstopt’. Wist je bijvoorbeeld dat een glas appelsap vaak meer suikerklontjes bevat dan een glas cola? En dat er in wok sauzen, satésaus en kant- en klare vruchtenyoghurt en zuiveldrankjes vaak heel veel suiker zit?
Moeten we dan helemaal stoppen met suiker?
Suiker is niet per definitie slecht voor je. Je hebt suiker zelfs nodig voor je hersenen (om te kunnen denken) en bewegen. Te veel suiker binnenkrijgen kan echter wel zorgen voor problemen. Je kunt gaatjes in je gebit krijgen, je alvleesklier kan overbelast raken en je kunt darmproblemen krijgen. Te veel suiker, en dan met name uit frisdranken en vruchtensappen, kan bovendien leiden tot de aanmaak van vetten in je lever. Ook wordt de aanmaak van buikvet en vetten in het bloed gestimuleerd. Hierdoor kan je lichaam minder gevoelig worden voor insuline, wat weer kan leiden tot diabetes type 2.
Bron: Diabetesfonds