Terug naar blogoverzicht

Uw voeten in de herfst/winter (3. Advies over winterschoenen)

Uw voeten in de herfst/winter (3. Advies over winterschoenen)

In de winter is het verstandig om goede winterlaarzen of winterschoenen aan te schaffen. Hieronder kunt u enkele richtlijnen vinden, die u wellicht kunnen helpen bij het vinden van het juiste winterschoeisel. Hierbij spelen factoren als voering, isolatiewaarden, grip, waterdichtheid en prijs een rol.

Voering en isolatie

Winterlaarzen zijn zo warm omdat ze veel (stilstaande) lucht kunnen vasthouden, die een extra isolatielaag vormt tussen sok en buitenzijde. Naast de schacht (bovenzijde van de laars) is vaak ook de binnenzool extra gevoerd. Maar welke voering is nu de beste. De meest isolerende voering is gemaakt van lamsvel. De fijne haartjes van lamsvel kunnen namelijk, in tegenstelling tot kunststofisolatie, veel beter lucht vasthouden. Juist dat stilstaande luchtlaagje is wat een winterlaars zo warm maakt. Om die luchtlaag te kunnen creëren, is het verstandig een laars te nemen die niet te strak zit.

Er zijn ook modellen met een kunststofvoering, bijvoorbeeld imitatiebont als Gore-Tex Partelana. Dit isoleert minder dan lamsvel. Daarnaast zijn er ook laarzen van neopreen. De holle vezels houden lucht vast, terwijl het materiaal waterdicht is. Het voordeel van neopreen laarzen is dat deze makkelijk schoon te maken zijn door ze slechts onder de kraan af te spoelen.

Isolatiewaarde

Veel merken geven een bepaalde comfort-isolatiewaarde per model aan. Deze waarden zijn gemiddelden van actieve bezigheden van een gemiddeld persoon. Als u van uzelf weet dat u wat kouwelijk bent, dan is het raadzaam om uw keuze op laarzen met warmere voering te laten vallen. Door lopen genereert het lichaam warmte. Daarom is het raadzaam voor mensen, die veel stilstaan tijdens hun werk (bijvoorbeeld marktkooplui), om laarzen met een hogere isolatiewaarde aan te schaffen. Daarnaast kunt u ook extra dikke sokken aantrekken. Het voordeel van laarzen is dat ze meer warmte vasthouden door de hoge schacht. De pasvorm is, in tegenstelling tot winterschoenen, losser omdat ze niet met veters in te snoeren zijn.

TIP! Voor Nederlandse winters is het vaak niet nodig om erg gevoerde laarzen aan te schaffen. Soms is een extra paar sokken of een extra geïsoleerde merinowollen binnenzool al voldoende.

Waterdicht of waterafstotend

Veel mensen zijn bekend met het waterdichte Gore-Tex-membraam. Bij winterlaarzen is het echter niet noodzakelijk dat ze waterdicht zijn, behalve als u in natte omstandigheden verkeert. Winterlaarzen zijn gemaakt voor winterse omstandigheden en in de winter is de lucht vaak (ondanks de sneeuw) droog. Gaat u bijvoorbeeld alleen wandelen in Nederland bij droog weer, dan is een waterdichte laars niet noodzakelijk.

Grip

Veel winterlaarzen hebben een profielzool dat uit zachter rubber bestaat dan normale schoenen. Zachter rubber in combinatie met een dieper profiel geeft meer grip op gladde ondergronden. Nadeel is wel dat deze op een ondergrond als asfalt (net als bij winterbanden onder een auto) sneller slijten.

Onderhoud winterlaarzen

Met goed en regelmatig onderhoud gaat een schoen een stuk langer mee. Een goede schoen heeft regelmatig en goed onderhoud nodig. Dit is nodig om het leer en kunststof waterafstotend te maken en het leer te voeden. Zo zal de schoen minder snel uitdrogen en het leer niet inscheuren. Het is voor de meeste mensen niet het leukste klusje, maar als u uw schoenen regelmatig schoonmaakt en onderhoudt, dan wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. Bij winterlaarzen geldt vooral dat het verstandig is, om ze wat vaker in te smeren met een wax op waterbasis (bijvoorbeeld Nikwax). Bovendien is het verstandig om ze wat vaker af te spoelen om daarmee het zoutstrooisel van de weg eraf te krijgen.

Gerenommeerde merken

Gerenommeerde merken winterschoenen zijn: Meindl, Lowa, Hanwag, Haglofs.

Gerenommeerde merken winterlaarzen zijn: Meindl, Lowa, Hanwag, Lundhags,en Teva.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews