Vijf antwoorden op vragen over kalknagels ofwel schimmelnagels
Schimmelnagels zijn weliswaar niet pijnlijk, maar toch krijgen wij in onze praktijk regelmatig cliënten die enorm balen van deze aandoening. Voor vrouwen zijn met name de cosmetische overwegingen aanleiding hun schimmelnagels te laten behandelen. Daar kan geen nagellak tegenop. In deze blog vijf antwoorden op de belangrijkste vragen over schimmelnagels. Wat zijn schimmelnagels? Hoe worden ze veroorzaakt? Hoe kunnen ze worden behandeld? Hoe kunnen ze voorkomen worden? En last but not least: Hoe kunnen wij als medisch pedicure u van dienst zijn?
Wat zijn schimmelnagels?
Een schimmelnagel is te herkennen door de verkleuring van de nagelranden. Ze zijn gelig, bruin of groen. Ook komen er kleine vlekjes op de nagel. Zonder hier aandacht aan te geven verkleurt de nagel volledig, wordt deze dikker en verbrokkelt. Soms zodanig dat de nagel in het geheel loslaat. Meer dan een kwart van de Nederlanders heeft te maken met schimmelnagels, dus u bent niet de enige. Het is in de grond van de zaak een onschuldige aandoening. Maar een schimmel die doordringt in de matrix van de nagel is hardnekkig.
Wat is de oorzaak van schimmelnagels?
Schimmelnagels ontstaan als schimmels binnendringen in de nagel of de huid. Hierdoor krijg je schimmelinfectie, reden waarom kalknagels dus schimmelnagels heten. Schimmels komen bij iedereen voor en zijn overdraagbaar. Tussen de mensen, tussen mens en dier, alsmede mens en omgeving. De schimmels van de kalknagels bevinden zich vaak in een vochtige ruimte, zoals douche, de sportschool, de sauna. Niet iedereen hoeft hier bang voor te zijn. Er zijn groepen die meer risico lopen:
- Mensen met kapotte nagels van het sporten of te kleine schoenen
- Ouderen met minder weerstand, of zieke mensen
- Mensen met bijvoorbeeld suikerziekte
- Mensen die een chemokuur (hebben) ondergaan
Hoe worden schimmelnagels behandeld?
Er zijn in principe 2 manieren om schimmelnagels te behandelen. Vanuit de binnenkant of vanuit de buitenkant. Behandeling vanuit de binnenkant komt neer op een medicijnenkuur, die kostbaar kan zijn en niet zelden zonder bijverschijnselen is. Voor behandeling vanaf de buitenkant zijn er diverse middelen, die wij in de praktijk op voorraad hebben. Verder verwijzen wij u graag naar de laatste vraag.
Hoe kunnen schimmelnagels worden voorkomen?
Het is soms lastig een schimmelnagel te voorkomen. Schimmels zijn overal. U kunt echter wel het risico verkleinen. Daarom de volgende adviezen.
- Gebruik geen of weinig zeep bij het wassen van de voeten. Spoel zeepresten goed af
- Droog de voeten goed af. Denk vooral aan de ruimte tussen de tenen, een broedplaats voor schimmels
- Doe natte sokken of schoenen zo snel mogelijk uit
- Draag dagelijks schone kantoenen of wollen sokken
- Draag ruime en ventilerende schoenen
- Draag slippers in vochtige ruimten
Hoe kunnen wij u van dienst zijn?
In de reclames komen allerlei trucs uit grootmoederstijd voorbij en wordt er van alles beloofd. Het is echt niet zo dat een schimmelnagel na een paar weken smeren verdwijnt. Een schimmelnagel is een stukje dood weefsel, dat zich niet herstelt. Maar moet uitgroeien.
Onze praktijk heeft een adequate manier van behandelen. Wij hebben de opleiding schimmeldiagnostiek gevolgd. In voorkomende gevallen kunnen wij bij het Laboratorium van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen laten controleren in hoeverre er sprake is van een schimmelinfectie. Verdikkingen frezen wij zodat de nagel dunner wordt en meer naar de oorspronkelijke vorm gaat. Wij gebruiken Fungi Clear, dat van alle middelen gemiddeld het meest effectief is. Dit is ook het middel dat u mee naar huis moet nemen voor een dagelijkse verzorging. Want u zult er zelf ook het een en ander aan moeten doen.
Voor een afspraak om aan te vangen met de bestrijding van uw schimmelnagels (kalknagels) kunt u ons bellen of mailen.
Ons medisch pedicureteam Ria en Samantha ontvangen u graag in de praktijk.