Terug naar blogoverzicht

Voetprobleem hielspoor (thema 1)

Voetprobleem hielspoor (thema 1)

Fasciitis plantaris betekent een ontsteking van de plantaire fascie, een sterke weefselband (zoals bij de kruisband) die loopt van de hiel naar de middenvoetsbeentjes. Het ondersteunt de voetholte en fungeert ook als een schokbreker in de voet. Men vermoedt dat de fasciitis plantaris wordt veroorzaakt door herhaalde kleine beschadigingen aan de fascie met of zonder ontsteking. De kwetsuur is vaak in de buurt van waar de fascia plantaris zich aan het hielbot hecht.

Wat zijn de symptomen

Pijn is het belangrijkste symptoom. Die kan zich overal onder de voet voordoen. Meestal is er één plaats die de belangrijkste bron van de pijn is. Vaak is dit zo’n 4 centimeter voor de hiel, en het kan heel gevoelig zijn. De pijn wordt meestal minder als je voet rust, maar is vaak het ergst ’s ochtends vroeg. Voorzichtige oefeningen kunnen de symptomen in de loop van de dag een beetje verzachten, maar een lange wandeling maakt de pijn vaak weer erger. Het is een typische aandoening door overbelasting. Oprekken van de voetzool kan de pijn erger maken, bijvoorbeeld als je de trap oploopt of op je tenen loopt. Sommige mensen hebben fasciitis plantaris in beide voeten tegelijk.

Wij krijgt Fasciitis plantages

Fasciitis plantaris komt vrij veel voor, met name bij mensen boven de 40 jaar, en het lijkt meer voor te komen bij vrouwen. Het kan echter op elke leeftijd voorkomen. Het komt ook veel voor bij atleten. Situaties waarin de kans dat het zich voordoet groter is, zijn o.a.:

  • Als je veel wandelt, rent, staat, etc., terwijl je dat niet gewend bent. Een overbelasting dus.
  • Als je recent bent begonnen op een andere hardere ondergrond te sporten.
  • Als je schoenen draagt die onvoldoende steun bieden.
  • Plotseling aankomen of te zwaar zijn kan extra druk op de voeten uitoefenen.
  • Teveel gebruiken of overrekken van de voetzool.

Vaak is er geen aanwijsbare oorzaak, met name bij oudere mensen. Een veel gedeelde misvatting is dat de pijn te maken heeft met een botvergroeiing op het hielbot. Veel mensen hebben zo’n vergroeiing op hun hiel, maar niet iedereen die dit heeft krijgt Fasciitis plantaris. Met bovenstaande kennis zou een Fasciitis plantaris kunnen worden voorkomen.

Wat is de behandeling

In de meeste gevallen worden de ontsteking en pijn na verloop van tijd minder. Fasciaweefsel geneest net als kruisbandweefsel zeer langzaam. De volgende behandelingen kunnen de genezing echter helpen bespoedigen. Er is geen behandeling die er overduidelijk als beste uitspringt. Een combinatie van de verschillende behandelingen kan helpen.

Geef de voet rust. Loop niet met blote voeten op harde ondergrond. Kies schoenen met ondersteuning in de hak en een goede ondersteuning van de voetholte. Hielsteuntjes en steunzolen als ondersteuning voor de hiel en voetholte. Andere behandelmethoden zou te ver doorvoeren om dit binnen onze discipline van medisch pedicure te behandelen (oefeningen, pijnstillers, injecties, spalken of operatief).

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews