Terug naar blogoverzicht

Vragen over blaren!

Vragen over blaren!

Met blaren heeft bijna iedere wandelaar weleens te maken gehad. Heel houden of doorprikken!! Maar je kunt natuurlijk beter voorkomen dat je blaren krijgt. Hieronder behandelen we enkele vragen over blaren. Om gelijk maar een illusie weg te nemen: dé gouden tip bestaat niet. Iedere wandelaar heeft andere voeten en voetblaren kunnen heel uiteenlopende oorzaken hebben. Wat bij de een goed werkt, hoeft niet per se bij de ander ook een succes te zijn. De oplossing zal je uiteindelijk zelf moeten vinden met hierna aangegeven zgn. checklist!

Hoe ontstaat een blaar?

Door wrijving. Stel dat je krappe schoenen draagt, dan schuift de bovenste huidlaag met de beweging van de schoen mee, terwijl de onderste huidlaag (die verbonden is met het onderhuids vet) vrijwel stilstaat. Wanneer deze wrijving heftiger is dan de huid gewend is, vormt zich tussen de 2 huidlagen een kussen van vocht. Dat is een blaar.

Wat kun je doen om blaren te voorkomen

Verminder de wrijving en de druk op de huid. Dat kan door de huid te versterken, door goede schoenen en sokken te dragen of door kwetsbare plekken extra te beschermen.

Hoe wordt de huid sterker

Begin met het langzaam opbouwen van de activiteit. Ga bijvoorbeeld niet meteen twee uur voluit tennissen, maar eerst een half uur rustig. Regelmatige loop is dus belangrijker dan lange afstanden. Een doornatte huid is week en kwetsbaar; vervang natte sokken daarom bijtijds door droge. Bepoeder de voeten eventueel dun met talkpoeder.

Welke schoenen helpen tegen blaren

Het belangrijkst is dat de schoen goed past. Blaren kunnen op elke plek ontstaan waar schoenen wringen. Let ook op uitsteeksels in de schoen: elke oneffenheid (zoals een naad of een draad) kan een blaar veroorzaken. Of een schoen lang genoeg is, kunt je testen door in de schoen te staan en zo ver mogelijk naar voren te schuiven: er moet dan 1 vinger tussen de hiel en schoen kunnen.

In te kleine schoenen ontstaan blaren vaak op de hiel of onder de bal van de voet. Te kleine schoenen geven vooral later op de dag last, omdat voeten in de loop van de dag opzwellen. Te grote schoenen veroorzaken ook blaren. Als de schoen rondom de hiel te ruim zit, komt de voet steeds los van de schoen. Dat veroorzaakt vooral blaren op de hiel. Wanneer een schoen in de wreef te breed is, schuift de voet bij elke stap naar voren. Gevolg: je stoot je tenen en denkt dat de schoen juist te klein is. Zorg dus voor een goede én goed passende wandelschoen.

Welke sokken zijn goed

Sokken zonder naden of pluisjes. Een dikke loopzool vangt wrijving op. Als je een dunnen en een dikke sok over elkaar draagt, wordt een deel van de wrijving door de sokken opgevangen. Er bestaan ook sokken met een dubbele loopzool. Welk materiaal prettig zit, is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Hoe kun je kwetsbare plekken extra beschermen

Door de wrijving daar te verminderen. Als er plekken zijn waar je vaak last hebt van blaren, kun je deze het best afplakken met elastische fixatiepleister of tape. Afplakken kan van te voren of onderweg als je een branderige, pijnlijke plek krijgt. Sporttape wil nog wel eens aan de sok plakken; dat voorkom je door talkpoeder op de tape te doen.

Hoe verzorg je een blaar

Maak de huid schoon, bijvoorbeeld met betadine of jodium, en prik met een ontsmette naald (in een vlam houden en laten afkoelen!) twee gaatjes in de zijkant van de blaar tegenover elkaar, en wel in de lengterichting van de voet. Dan kan het vocht er tijdens het lopen uit. Druk de blaar met een steriel gaasje leeg en laat het velletje zitten, want de huid is de beste pleister. Plak de blaar dakpansgewijs af met liefst brede leukoplast of sporttape. Geen gewone pleisters gebruiken! Met deze laag zorg je immers voor een tweede huid en gaat de blaar niet kapot.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews