Terug naar blogoverzicht

Winterdip en tips

Winterdip en tips

Een winterdip is geen officiële aandoening en toch lijden er jaarlijks duizenden mensen aan. Een winterdip is veel minder heftig dan een winterdepressie. We spreken van een winterdip als je last hebt van een slecht humeur door de korte dagen, dat het vroeger donker wordt of dat het klimaat verandert en je daar niet vrolijk van wordt. Je kunt dan minder zin hebben om naar buiten te gaan of wat minder actief te worden. Wat de voeten met de winterdip te maken heeft, leest u in tip 5. De overige krijgt u er van ons bij.

Met stip op 1.
Ga naar buiten! Van binnen zitten bij de verwarming word je suf en kak je in. Je gemoed wordt er niet beter op. Ook al heb je misschien geen zin om naar buiten te gaan, trek een dikke jas aan en een paar goede sokken en schoenen en ga een rondje lopen. Dit activeert je hersenen en daardoor voel je je een stuk beter. Buitenlucht zal je goed doen en beweging genereert direct meer energie. Bij bewegen en sporten maak je het hormoon endorfine aan. Endorfine geeft ons een geluksgevoel en dat is wat we graag willen tijdens onze winterdip.

Tip 2.
Check je Vitamine-D waardes. Veel mensen hebben in de winter een vitamine-D tekort en voelen zich daardoor futloos. Bovendien stimuleert Vitamine-D de opname van Calcium, wat weer bevorderlijk is voor sterke botten. Je zou dit eenvoudig kunnen laten meten bij de huisarts via een bloedtest. Zelf bijsturen met supplementen kan maar dan weet je niet of je teveel of te weinig binnen krijgt. Wat kun je zelf doen? Naast beweging is ook licht belangrijk om Vitamine-D aan te maken. Overdag een half uurtje buitenlopen is al voldoende. Vitamine-D zit ook in voeding als vette vis (zalm, makreel en tonijn), kaas, eigeel en zuivel.

Tip 3.
Geniet van seizoensgebonden comformfood. Wie sport en beweegt moet ook eten. Je lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen bewegen en de hele dag te kunnen functioneren. De herfst en winter bieden een scala aan lekkere energie bommetjes. Deze seizoenen staan bekend om heerlijke stampotten, stoofperen en wild eten. Geniet in voldoende mate van noten, zaden, vlees, vis en melkproducten.

Tip 4.
Pak je rust. Naast genoeg bewegen, buiten zijn en lekker eten heeft ons lichaam ook slaap nodig. Voldoende slaap, voldoende beweging en een vast ritme is de sleutel voor een vrolijke/gelukkige wintergevoel. Het draagt er allemaal aan bij dat we ons fit en gezond voelen. En als je fit bent, ben je aanzienlijk minder vatbaar voor een winterdip. Daarbij zorgt een vast ritme en voldoende slaap voor energie en als we energiek de dag doorkomen en al bewegend wat endorfine vrij maken, verslaan we de winterdip.

Tip 5.
Wees (eens) aardig voor jezelf. Als je in moeilijke dagen even geen lichtpuntje ziet, kan het helpen om jezelf een cadeautje te geven. Hoe lief en begripvol we vaak tegen anderen zijn die zich niet zo prettig voelen, zo streng kunnen we tegen onszelf zijn soms. Waar heb ik eens behoefte aan? Is het rust, ruimte, een wandeling, een sauna, een arm om je heen? Geef jezelf wat je (van anderen) wilt ontvangen. Wellicht een heerlijke voetbehandeling of een ontspannende Cosmetische voetbehandeling in onze praktijk. Waarom niet, maak een afspraak via de telefoon of op onze website onder de button 'Afspraak maken'. En als uw onderdanen behandeld zijn kan u wellicht de boven genoemde punten 1 en 2, zijnde het naar buitengaan en opdoen van vitamine-D, met nog meer plezier verwezenlijken. Je zou kunnen spreken van een ‘Win-Win’ situatie toch?

Tips geven geen garantie maar wel een extra duwtje in de goede richting!

Namens uw medisch pedicureteam
Ria en Samantha

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews