Terug naar blogoverzicht

(Winter)schoenen; waarop letten bij aankoop

(Winter)schoenen; waarop letten bij aankoop

Kies voor kwaliteit

Nieuwe schoenen nodig? Begin meteen goed en ga voor kwaliteit. Kies een schoenenwinkel uit waar ze je vakkundig kunnen adviseren. Schoenen van een betere kwaliteit zijn niet altijd de goedkoopste schoenen. Maar ze gaan wel langer mee en ze ‘mishandelen’ je voeten niet. Je kunt beter één paar goede schoenen aanschaffen en probleemloos lopen dan 3 paar schoenen in de kast waar je telkens pijn en ergernis van hebt.

Waar moet je vooral op letten

Smalle voeten, brede voeten, een hoge wreef of een ‘moeilijke’ voet: elke voet is uniek. Neem geen overhaaste beslissingen. Schoenen kopen is letterlijk een kwestie van goed aanvoelen.

Handige tips bij aankoop van schoenen

  • De meest mensen kopen blindelings schoenen in de maat die ze altijd al hadden. Maar in de loop van je leven kan je voet veranderen. Bovendien kunnen maatsystemen per merk verschillen. Veel mensen hebben verschillende voetmaten. Laat dus altijd je beide voetmaten opmeten. Pas beide schoenen en koop op de maat van je langste voet.
  • Let op voldoende teenruimte, zowel in de breedte als in de hoogte. Voor een goede pasvorm is zowel lengte als breedte belangrijk. Pas schoenen in meerdere maten. Stiksels, naden of andere versieringen in de schoen vormen drukpunten die kunnen knellen. Controleer eerst of de binnenkant van de schoen glad aanvoelt en of je tenen zich wel vrij kunnen bewegen.
  • Pas een paar nieuwe schoenen altijd in de namiddag. Je voeten worden wat dikker in de loop van de dag. Vergeet ook niet een paar goede sokken mee te nemen. Sokken zorgen samen met schoenen voor de uiteindelijke pasvorm. Let op: nieuwe schoenen moeten direct comfortabel zitten. Een te kleine schoen wordt niet meer groter. Het zogenaamde uitlopen van de schoen is een fabeltje.
  • Kies voor leer. Leren schoenen zijn weliswaar duurder maar geven meer stevigheid én flexibiliteit. Bovendien ventileren leren schoenen beter.
  • Pas nieuwe schoenen altijd terwijl je staat en loopt en kijk of ze dan goed zitten. De hak voor vrouwen moet liefst niet hoger zijn dan 3 cm. Voor mannen is de juiste hakhoogte in de regel maximaal 2 cm. Controleer ook of de hiel stevig genoeg in het hielstuk zit en of je voet niet naar voren kan schuiven.
  • Pak de schoen vast en kijk of je de schoen kunt buigen. De zool moet soepel zijn voor een goede afwikkeling van de voet. Vuistregel is dat het buigpunt van de schoen onder het buigpunt van de bal van de voet ligt.
  • Trek bij veterschoenen de veters goed aan. Let op dat je hiel niet uit de schoen slipt.

Algemene tip: loop rustig een paar keer rond in de winkel om te testen of de schoen overal goed past. Neem vooral alle tijd voor zo’n belangrijke beslissing.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews