Terug naar blogoverzicht

Wratten (algemene info)

Wratten (algemene info)

In onze vorige blog hebben we stilgestaan bij de feiten over wratten. In deze blog gaan wij u verder informeren over wat wratten zijn en de indeling en oorzaak van wratten. Graag willen wij u informeren omdat wij toch merken dat er een toename is van het aantal cliënten die een wrat hebben op de voetzool of vragen hebben in het algemeen over wratten.

In het volgende blog gaan wij dieper in op de behandelingsmethoden om wratten te verwijderen.

Wat zijn wratten

Wratten zijn knobbeltjes die ruw en hard aanvoelen. Soms zien ze er een beetje bloemkoolachtig uit. Ze komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen ook op andere plaatsen zitten. Door lopen worden voetwratten in het eelt van de voetzool gedrukt. Voetwratten doen soms pijn bij staan of lopen.

Indeling van de wratten

Wratten worden ingedeeld naar de plaats waar ze zich bevinden (op handen en voeten) of naar de vorm (gewone wrat, mozaïekwrat, doornwrat, vlakke wrat en draadvormige wrat).

  • De gewone wrat (verruca vulgaris) zie je vooral op handen en voeten, soms op knieën en ellebogen. Het zijn vaak bloemkoolachtige bultjes die soms hard aanvoelen. Meestal zijn er meerdere wratten aanwezig.
  • De voetwrat (verruca plantaris) zit op de voetzool. Vaak zit er een dikke eeltlaag op de wrat. Er zijn 2 verschillende soorten voetwratten: de mozaïekwrat (die zich oppervlakkig uitbreidt) en de doornwrat (in de diepte groeiend en pijnlijk). Voetwratten zijn vaak hardnekkig en groeien diep in de huid door de druk op de voetzool.
  • De vlakke wrat (verruca plana) is een glad, plat en slechts enkele millimeters groot, met huidkleurig/ roze of lichtbruin bobbeltje. Vaak zijn er veel tegelijk. Ze komen vooral voor op het gezicht, onderarmen, handruggen en benen.
  • De draadvormige wrat (verruca filiformis) is een uitstulpinkje van de huid op een smalle steel. Ze zitten meestal in het gezicht. Bij kinderen komen ze vooral voor op de lippen, neus of oogleden.

Wat is de oorzaak van wratten/ zijn wratten besmettelijk

Wratten worden veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus. Als dit virus in contact komt met uw huid, kunt u een wrat krijgen. Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet. Het wrattenvirus komt overal voor. Wratten zijn in principe besmettelijk. De wratten op de voetzool krijg je door geïnfecteerde huidschilfers en stukjes wrat. Dit komt door op blote voeten te lopen in gemeenschappelijke ruimtes (kleedkamers, doucheruimtes, gymnastieklokalen, spreekkamers). Echter, wetenschappelijk is e.e.a. niet helemaal bewezen. We weten niet goed hoe wratten zijn te voorkomen. Als u éénmaal één wrat heeft, kunt u er nog meer krijgen. Als u wratten heeft, kunt u er het beste van afblijven. Als u aan wratten peutert of bijt kan dat zorgen voor verdere verspreiding.

Kunnen wratten kwaad

Wratten kunnen geen kwaad. Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. Wratten verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews