Terug naar blogoverzicht

Zwemmerseczeem: besmettelijke voetschimmel!

Zwemmerseczeem: besmettelijke voetschimmel!

Zo herken je zwemmerseczeem

Een infectie begint meestal tussen je 4e en 5e teen. Roodheid, grijswitte huidschilfertjes en jeuk zijn veelvoorkomende symptomen. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën groeien, met een onaangename geur tot gevolg. De plek waar de schimmel begint, is vochtig en wit van kleur. Er kan een kloof of losse velletjes ontstaan. Je moet voetschimmel behandelen. Doe je dat niet, dan kan de schimmel zich verspreiden over je hele voet. Vaak ontstaan dan rode schilferende plekken aan de rand van de voet of op de voetzool. Soms met blaasjes en puistjes. Ook het eelt van je voet kan dikker worden en er kunnen kloven ontstaan.

Hoe ontstaat voetschimmel?

Schimmels zijn overal aanwezig, maar vooral de vloeren van zwembaden, douche- en sportruimtes zijn plekken waar je gemakkelijk geïnfecteerd kunt raken. De schimmel moet daarvoor wel eerst de huid binnendringen en uitbreiden en gelukkig is de huid vaak in staat om zichzelf te beschermen. Soms werkt het beschermingsmechanisme van de huid echter minder goed, bijvoorbeeld:

  • Als de huid beschadigd of geïrriteerd is
  • Als de huid verweekt is door vocht of warmte
  • Als de huid verweekt is door vocht of warmte

Ouderen, mensen met een verminderende weerstand of mensen met Diabetes.

Risicofactoren

Voetschimmels voeden zich met de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag. Ze planten zich voort door middel van sporen die onder gunstige omstandigheden weer kunnen uitgroeien tot schimmels. Risicofactoren hiervoor zijn:

  • zweetvoeten
  • zomermaanden
  • tropisch klimaat
  • vochtige openbare bad- en wasgelegenheden (zwembad, sauna, sportschool, kleedkamers enz.).

Een besmetting is snel gebeurd.

De schimmel wordt overgebracht via de huidschilfers van mensen die al besmet zijn. De schimmel zit namelijk al in deze schilfertjes. Als ze loslaten, komen ze terecht op de vloer van bijvoorbeeld een zwembad of douche en kan de schimmel je besmetten. Ook op je eigen badkamervloer kun je dus voetschimmel oplopen. Zeker als je al een huisgenoot hebt die de aandoening al heeft. Contact met schimmels is moeilijk helemaal te vermijden. Het is ook niet altijd mogelijk te acherhalen waar je de voetschimmelinfectie hebt opgelopen.

Het behandelen van zwemmerseczeem (creme of zalf)

De meeste voetschimmels zijn oppervlakkig en kunnen geen kwaad. De diagnose wordt meestal met het blote oog gesteld, maar de huidschilfers kunnen ook onder de microscoop bestudeerd worden. De schimmel kun je behandelen met een antischimmelcreme, - zalf, of – poeder. In onze praktijk leveren wij deze produkten onder de naam van de Samenwerkende Pedicures. Zie overigens de button ‘Produkten’ op onze website. De behandeling staat op de flacon.

Een antischimmelmiddel geeft gemiddeld na 2 tot 4 weken effect. Puistjes en blaasjes hebben vaak iets langer nodig om te herstellen, datzelfde geldt voor de dikke huid van de voetzolen. Het is belangrijk om de creme of zalf te blijven gebruiken tot de huid genezen is. Vermindert de infectie niet? Neem dan contact op met je huisarts.

Antischimmelpillen

Bij een voetschimmel die diep in de huid zit, worden soms antischimmelpillen – zoals itraconazol en terbinafine – voorgeschreven. Dit zijn zware medicijnen met redelijk wat bijwerkingen. Zo mag je deze middelen niet slikken als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kan het de anticonceptiepil minder betrouwbaar maken en versterkt het juist de werking van somminge andere geneesmiddelen.

Een voetschimmel kan gemakkelijk terugkomen. Het is dus belangrijk om onderstaande tips te blijven volgen. Een terugkerende schimmelinfectie kun je gewoon op dezelfde manier behandelen.

Voorkomen van voetschimmel

Voorkomen is beter dan genezen. De volgende tips kunnen u helpen om de groei van schimmels tegen te gaan en nieuwe schimmelinfecties te voorkomen:

  • was je voeten het liefst zonder zeep (gebruik je toch zeep spoel daarna goed af!)
  • droog na het wassen je voeten ook goed af, ook tussen je tenen
  • zorg dat je voeten droog blijven
  • trek elke dat schone katoenen of wollen sokken aan
  • draag goed ventilerende, niet te nauwe schoenen
  • kies voor sandalen, linnen of leren schoenen en probeer het dragen van gesloten schoenen van rubber of plastic te voorkomen
  • laat je schoenen na he sporten goed drogen
  • draag slippers in ruimten waar veel mensen op bloten voeten lopen, zeker in vochtige ruimtes zoals zwembaden
  • als je schimmel hebt, is het aan te raden je sokken op een hogere temperatuur te wassen.

Terug naar overzicht

Wilt u een afspraak maken voor een pedicure behandeling?

Afspraak maken
Bekijk en schrijf reviews