Dementie

Mensen met dementie zijn vaak voortdurend aan het lopen. De sterke behoefte om alsmaar ‘onderweg’ te zijn, veroorzaakt pijn aan de voeten. Ook voor demente mensen die bedlegerig zijn of de hele dag in een rolstoel zitten is regelmatige voetverzorging van groot belang. Bij hen komen veel ontsteking aan de voeten en de onderbenen voor, die worden veroorzaakt door oedeem (vocht vasthouden!) en stoornissen in de bloedsomloop. Demente mensen voelen vaak de pijn niet of negeren deze, waardoor zij niet aangeven dat er problemen zijn.

Voetproblemen bij dementie

In de loop van een mensenleven zakken de voeten door, waardoor de voeten langer en breder worden. Bij beperkte bewegingsruimte van de voet – door bijvoorbeeld slecht passend schoeisel of te strak zittende kousen of sokken – ontstaan al snel pijnlijke voeten door ingroeiende nagels, likdoorns of eeltvorming. Preventief of frequent verzorgen van de voeten door ons voorkomt deze klachten.

Brede werkervaring vereist

De benadering van een dementerende cliënt vereist geduld en inzicht, waarbij wij ruime ervaring hebben opgedaan in ondermeer verzorgingstehuizen. Werkervaring en goede apparatuur zijn voorwaarden om in een ontspannen sfeer snel te kunnen handelen. Daarom letten wij bij de behandeling van dementerende cliënten onder andere hoe iemand met dementie reageert op een behandeling, want dat is niet altijd te voorspellen. Daarom verdient een korte behandeltijd de voorkeur.

  • Wij zorgen ervoor dat wij rust uitstralen en uitleg geven van de handelingen; werkt afleidend en voorkomt angstreacties
  • Wanneer het onvermijdelijk is om geluid te maken, zullen wij alert zijn op schrikreacties. Moderne motoren, voorzien van waterneveling waar wij mee werken, verdienen de voorkeur. Deze geven een minder trillende sensatie aan de voet en daardoor minder pijnreacties
  • Wij betrachten alle geduld, dit is immers zeer belangrijk. Als er sprake is van angst of onrust, doet lichamelijk contact, een hand vasthouden, wonderen.
  • Het verdampen van oliën werkt rustgevend

Hoewel voetverzorging bij de demente cliënt zowel lichamelijk als geestelijk vaak heel vermoeiend is, worden geduld en tact beloond door positieve reacties. Veelal wordt een lichte voetmassage aan het eind van de behandeling zeer gewaardeerd. De pijn die zou kunnen worden ervaren, is dan vaak snel verdwenen.

Dementie en uw medisch pedicure

Wij als medisch pedicure hebben gedurende de opleiding ons moeten verdiepen in en bezig moeten houden met de specifieke problematieken rond de voeten van oudere mensen. Bent u als dementerende of als familielid op zoek naar een professionele medisch pedicure, aangesloten bij ProVoet en ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Pedicures, twijfel dan niet ons te benaderen via de mail of telefoon.

Pedicure afspraak maken
Of bel
010 262 03 57

Bent u benieuwd naar onze tarieven?

Bekijk tarieven

Wat andere cliënten zeggen

4

Prima praktijk en kundige pedicure.

- J.Gouka

 

Bekijk alle reviews
Bekijk en schrijf reviews