Tips voor voetverzorging bij diabetes

U kunt als diabetespatiënt zelf bij het verzorgen van uw voeten al veel doen. Daarvoor volgen hierna een aantal tips, die u kunt gebruiken bij de verzorging van uw voeten, voor zover dat voor u mogelijk is:

tip01

Was uw voeten dagelijks met handwarm water en zo min mogelijk zeep. Zeep breekt de zuurgraad van de huid af en lost het vetlaagje van de huid op waardoor schimmels en bacteriën meer kans krijgen om een infectie te veroorzaken.

tip02

Spoel na het wassen alle zeepresten goed weg en droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen. Dit geeft een masserende en dus bloed circulerende werking.

tip03

Gebruik na het wassen een verzorgende crème afgestemd op uw huidtype om het verdwenen beschermende vetlaagje te vervangen. Bij een gezond lichaam duurt het enkele uren voordat de huid weer zijn normale zuurgraad heeft bereikt.

tip04

Trek dagelijks schone kousen of sokken aan van natuurlijke materialen bv. katoen of wol.

tip05

Via de voethuid worden de afvalstoffen (middels transpiratie!) uit het lichaam verwijdert. Deze worden opgenomen door hetgeen de voeten omhult. Natuurlijke materialen nemen meer vocht op wat de voethuid ten goede komt. Bij transpirerende voeten is veel wisselen van schoenen aan te bevelen. Hierdoor kan de schoen en met name de binnenzool, het omgevingsvocht snel weer afstaan.

tip06

Knip de teennagels altijd recht af, dit zorgt ervoor dat uw nagels niet ingroeien.

tip07

Wanneer uw nagels bij het knippen snel splijten of afbrokkelen, knip dan met kleine knipjes of gebruik een vijl.

tip08

Knip, peuter of snij nooit zelf aan eelt of likdoorns. De kans op verwonding is namelijk groot doordat u verkeerd gereedschap gebruikt. U kunt wel voorzichtig overmatig eelt verwijderen met een puimsteentje of voetvijl.

tip09

Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad. Hiervan wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Gebruik bij een voetbad gewoon keukenzout of Dode Zeezout. Spoel altijd na met schoon water.

tip10

De gelegenheidsschoen met een gelegenheidsschoen blijven. Voor dagelijks gebruik dienen andere strengere eisen aan het schoeisel te worden gesteld.

Pedicure afspraak maken
Of bel
010 262 03 57

Bent u benieuwd naar de vergoedingen voor 2018?

Bekijk vergoedingen

Wat andere cliënten zeggen

5

Heel veel dank voor de uitstekende voetverzorging de afgelopen jaren aan mijn vader W J van Diesen. Het was heel fijn dat hij zo goed door U al die tijd geholpen is, mede doordat mijn vader's korte termijn geheugen weg is, is het voor mij heel belangrijk dat er goede zorg verleend wordt en dat heeft hij ook gehad. Echt een dikke pluim voor deze 2 dames, mijn vader is altijd thuis geholpen dus kan ik alleen de ambulante zorg beoordelen, die is echt helemaal top, goede duidelijke communicatie als er iets bijzonders was, goed op de kalender aangeven wanneer de volgende behandeling was, en per email mij als dochter op de hoogte gehouden, nogmaals alle dank ik zal jullie praktijk zeker aanbevelen aan vrienden en kennissen. Christine van Diesen

- C.W.V. Diesen

 

Bekijk alle reviews