Een bezoek aan de podotherapeut is sinds 2012 ook zonder een verwijzing van de (huis)arts mogelijk. Dit wordt ‘Directe Toegankelijkheid Podotherapie’ (DTP) genoemd. Deze algemene zorg komt ten laste van de aanvullende verzekering. Echter, wanneer er sprake is van diabetes mellitus is er wel een verwijzing nodig van (huis)arts om de kosten te kunnen declareren. Deze zorg wordt verleend vanuit de basisverzekering en daar moet te allen tijde een verwijzing aan ten grondslag liggen. Tevens wordt er op een verwijzing aangegeven of er sprake is van nog meer relevante medische aandoeningen welke van invloed zijn. Informeer eerst altijd vooraf bij uw podotherapeut.
ProVoet is de landelijke brancheorganisatie voor pedicures. Om lid te worden van ProVoet is een erkend diploma nodig. De ProVoet pedicure is dus altijd gediplomeerd om uw voeten op een professionele manier te behandelen (lees meer over ProVoet).
De werkzaamheden als medisch pedicure zijn het volgende. Een medisch pedicure houdt zich evenals de pedicure bezig met de verzorging van de voet en de behandeling van huid- en nagelaandoeningen. Daarnaast voert ze ook specialistische behandelingen uit, zoals de behandeling van de risicovoet, waarbij ten gevolge van ziekte (o.a. reuma, diabetes, spasticiteit) of andere oorzaken (o.a. ouderdom, verwaarlozing) een verhoogd risico aanwezig is op complicaties. Verder past zij specialistische technieken toe: Nageltechnieken, waaronder het aanbrengen van nagelprothesen en het uitvoeren van nagelreparaties, orthesiologie en antidruktechnieken. De specialistische behandelingen zijn gericht op preventie en pijnklachtvermindering. De verantwoordelijkheid in het werk ligt dus meer op de medische kant van het beroep. Afhankelijk van de aandoening en pijnklachten, gebruikt ze verschillende technieken en materialen.
Voor het Beroepscompetentieprofiel wordt verwezen naar Kwaliteitsstandaard.
Een medisch pedicure is breed opgeleid zoals ook in specialistische technieken en behandelingen.
Uw medisch pedicure werkt volgens de regels van de Code voor Voetverzorging, die zijn opgesteld door de branchevereniging voor pedicures waar zij bij is aangesloten. De medisch pedicure wordt veelal tijdens haar werk voortdurend blootgesteld aan mogelijk nadelige gevolgen van de materialen, waarmee zij u moet behandelen.
Een risicovoet is een voet waarbij u een verhoogd risico kunt oplopen voor complicaties. Hierbij kunt u denken aan diabetici of reuma. Ook andere factoren zoals spasticiteit, verlamming en leeftijd kunnen invloed hebben op een verhoogd risico op complicaties tijdens een voetbehandeling. Lees meer over risicovoet.
Bij de screening van voeten van mensen met diabetes, wordt gebruik gemaakt van de SIMMS classificatie. De SIMMS is een risico-inventarisatie die in kaart brengt welke risico’s de patiënt loopt op het mogelijk ontstaan van een Ulcus (=wond) of meerdere Ulcera. Voor de classificaties verwijzen we graag naar de Tabel Diabetische vergoeding.
In principe is de huisarts die de SIMMS classificatie regelt. Wanneer u dus diabeet bent en u gaat naar een huisarts, welke u voor behandeling vervolgens doorstuurt naar een medisch pedicure of een pedicure+, moet u ervoor zorgen dat u een verwijzing meekrijgt met daarop een SIMMS classificatie en welk type diabeet (I of II). Eventueel kan dit ook de praktijkondersteuner doen. Hij/zij verwijst u dan meteen door naar de medisch pedicure, pedicure+ of eerst naar een podotherapeut.
Het kan zijn dat uw voeten in een zodanige toestand verkeren dat een pedicurebehandeling niet uitgevoerd kan worden. Wat wordt hieronder verstaan?
- ontstekingen aan voeten die eerst behandeld moeten worden
- behandelingen die thuis horen bij een podotherapeut of voetenpoli
- na intensieve kuren (bij kankerpatiënten), waardoor behandelen niet verantwoord is
- dusdanig “vieze” voeten zoals bijv. rechtstreeks uit de tuin naar de pedicure, waardoor eerst de voeten in een voetbad worden voorbehandeld en deze kosten doorberekend worden bij de pedicurebehandeling
Een medisch pedicure of pedicure met aantekening ‘voetverzorging bij diabetespatiënten’ is opgeleid in het uitvoeren van specialistische behandelingen zoals de diabetische voet.
Ja, de diabetische aantekening is opgenomen in mijn medisch pedicure opleiding. Lees meer over voetverzoging met diabetes.
Een medisch pedicure of pedicure met aantekening ‘voetverzorging bij reumapatiënten’ is opgeleid in het uitvoeren van specialistische behandelingen zoals de reumatische voet.
Ja, de reumatische aantekening is opgenomen in mijn medisch pedicure opleiding. Lees meer over voetverzoging met reuma.
Het assortiment sportschoenen is erg uitgebreid. Elke sport vraagt om een sportschoen die voldoet aan de specifieke eisen die door de betreffende sport wordt gesteld. Is het een binnen- of een buitensport? Op welke bodem wordt gesport, is het een grasbodem, een geasfalteerde bodem of een kunststofbodem? Verder kan schokdemping een belangrijke factor zijn, bij hardlopen maar ook bij sporten waar veel gesprongen wordt. De stevigheid van de zijkant van de schoen, aangegeven door de zadels, is belangrijk bij zijwaartse bewegingen, dus wendbaarheid. Een stevige hiel, contrefort, is belangrijk voor de stabiliteit van hiel en enkels. Een correct profiel van de loopzool is afhankelijk van welke sport u beoefent. Ga voor de aankoop van sportschoenen naar een goede sportzaak en laat u uitgebreid informeren.
Jazeker, wandelen is goed voor uw gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor uw voeten. Door een aantal maatregelen te nemen kunt u voetproblemen voorkomen. Denk daarbij aan:
- Begin rustig, met korte afstanden en bouw dit langzaam op.
- Houd uw voeten schoon en droog tijdens het lopen.
- Gebruik tape of speciale blarenpleisters bij blaren en schuurplekken op uw voeten.
- Ga nooit alleen verre afstanden lopen. Wanneer er dan iets mis gaat (bijvoorbeeld een verstuikte enkel) dan is er altijd iemand in de buurt die u kan helpen.
- Ga zigzaggend steile terreinen op en af. Wanneer u dit recht doet, komt er een te grote spanning op uw tenen, enkels en kuiten te staan.
Voor kinderen is het uiterlijk van een schoen vaak belangrijker dan hoe de schoen zit. Ga daarom naar een specialist die hier doorheen kan kijken. Hij/zij kan door het opmeten van de voeten en door het voelen bij het passen inschatten of een schoen goed zit. Daarnaast kunt u het best twee paar sportschoenen kopen, zodat deze om en om gedragen kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de schoenen niet te snel afslijten en dat uw kind lange tijd goede sportschoenen draagt. Kinderen onder 10 jaar kunnen het best algemene sportschoenen dragen. Wanneer uw kind ouder is dan 10, dan kunt u het best op zoek gaan naar schoenen die geschikt zijn voor de desbetreffende sport.
Voetproblemen ontstaan bij kinderen veelal vòòr het tiende jaar. Dit heeft vaak de volgende oorzaken:
- De kinderen blijven toch op de schoenen lopen ondanks dat ze er zijn uitgegroeid.
- De kinderschoenen worden te klein verkocht. Dat geeft vaak later pas-problemen.
Ga naar een professionele kinderschoenenverkoper om deze schade te voorkomen.
Is uw vraag nog niet beantwoord? Contact opnemen