Voetproblemen oplossen

 

Naar schatting heeft meer dan een kwart van de Nederlanders een schimmelinfectie aan de teennagels. Voornamelijk ouderen, mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) of een lage weerstand, lopen een verhoogde kans op het krijgen van schimmelnagels; ook wel mycosenagel of kalknagel genoemd! Schimmels gedijen het beste in vochtig klimaat en zijn erg besmettelijk. Verkeerd groeiende of beschadigde teennagels van warme, vochtige voeten zijn extra gevoelig voor schimmelinfecties. Zo kunt u een schimmelnagel herkennen:

 • de nagel verdikt of verhardt
 • de nagel wordt bobbelig
 • de nagel brokkelt af
 • de nagel verkleurt (van roze naar wit of geel naar donker geel/oker)
 • de nagel kan loslaten (geleidelijk aan of meteen)
 • het gebied rondom de nagel kan pijn gaan doen of jeuken

Genezing:

Schimmels gaan in het bloed zitten en zijn het best met een antischimmel medicatie goed te genezen. Deze medicatie is erg belastend voor de nieren en lever. Bij mensen met bepaalde aandoeningen of een verminderende weerstand, zal de huisarts deze medicatie niet voorschrijven. In dat geval is een uitwendig door de (medisch) pedicure uitgevoerde voetbehandeling de beste oplossing. De pedicure freest verdikte nagels grondig af en adviseert u over voetverzorging en het gebruik van schimmeldodende middelen. Voor een acceptabele vorm van herstel zijn wel meerdere behandelingen nodig. Het uiteindelijk resultaat van de behandeling valt of staat met het consequent volhouden ervan. Vraag eventueel advies aan de huisarts voordat u beslist tot welke behandeling van schimmelnagels u overgaat en weeg de verschillende voor- en nadelen van beide methodes tegen elkaar af.

Zweetvoeten oftewel voeten die onaangenaam ruiken worden veroorzaakt door de afvalstoffen van de bacteriën in uw zweet. Door producten te gebruiken die het zweten tegengaan kunt u (snel) van uw zweetvoeten afkomen (Lees blog: Zweetvoeten).

Wintertenen, ook wel wintervoeten genaamd, ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem kan zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn. Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste:

 • blootstelling aan kou vermijden; zeker als u hier gevoelig voor bent
 • vooral geen kruiken of andere warmtebronnen gebruiken
 • afwisselend koude en warme voetbaden nemen
 • warme voetbedekking gebruiken; wollen- of katoenen sokken
 • een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert

Het antwoord is te veel omvattend, waardoor ik u graag doorverwijs naar mijn weblogs:

De oorzaak kan meerdere redenen zijn. U kunt het beste naar de huisarts gaan met dit probleem, het kan namelijk wijzen op andere gezondheidsproblemen. Hij/zij kan u ook medicatie geven om van de zweer af te komen.

De kwaliteit van de nagels is gerelateerd aan de algemene gezondheid. De celdeling van de nagelmatrix is afhankelijk van de voedingsstoffen die via de bloedtoevoer worden aangebracht. Mensen die bijvoorbeeld roken, of die diabetes hebben, hebben schade aan de kleine bloedvaatjes die onder andere de teennagels van nutriënten voorzien. Dit proces van bloedvatverslechtering heet atherosclerose. Om die redenen groeien de nagels van de voeten niet goed.

 

Is uw vraag nog niet beantwoord? Contact opnemen

Pedicure afspraak maken
Of bel
010 262 03 57

Voordelen

Bent u benieuwd naar de vergoedingen voor 2024?

Bekijk vergoedingen

Wat andere cliënten zeggen

5

Mevrouw van der Velden staat ogenblikkelijk klaar als er vragen of problemen zijn. De afgesproken tijdstippen voor behandeling worden nooit overschreden. De behandeling voert zij, tot volle tevredenheid, zeer professioneel uit. Ook wat humor en of medeleven maakt dat je graag terug komt. Adviezen neem ik altijd serieus. Kortom zo een praktijk zou iedereen met voetproblemen zich wensen.

- D.A. van der Sluis

 

Bekijk alle reviews
Bekijk en schrijf reviews